SAD - Američka kompanija „Koka-Kola” prinuđena je da se brani posle otkrića „NJujork tajmsa” da je tajno finansirala naučnike da odbace vezu gaziranih pića
„Globalna mreža za energetski balans” (GEBN) predstavlja se kao neprofitna organizacija koja primenjuje inovativna rešenja za prevenciju bolesti povezanih sa lošom ishranom i manjkom fizičke aktivnosti, ali nije otkrivala da joj je finansijer čuvena kompanija iz Atlante, najveći svetski proizvođač bezalkoholnih pića. Zato ne čudi što se u izveštajima njenih „naučnika” tvrdilo da za epidemiju gojaznosti među Amerikancima nisu kriva gazirana pića, već manjak fizičke aktivnosti. „Koka-Kola” nije direktno odgovorila na prozivke, već je ponovila da podržava napore da se smanji potrošnja kalorija među američkim stanovništvom. Zdravstveni radnici i naučnici koji tvrde da gazirana pića itekako utiču na gojaznost i dijabetes kažu da je ovo rastući trend, jer kompanije pokušavaju da utiču na javno mnjenje preko naučnika. „Koka-Kola” se trudi da zaustavi pad potrošnje svojih gaziranih pića od kraja devedesetih, jer su se potrošači u strahu od gojaznosti i drugih zdravstvenih problema okrenuli vodi, čaju i energetskim napicima. „Tajms” navodi da je „Koka-Kola” pomogla osnivanje pomenute organizacije sa milion i po dolara i da je njen sajt registrovan na adresi sedišta kompanije u Atlanti. Predsednik „Globalne mreže za energetski balans” DŽejms Hil, inače profesor medicinskog fakulteta Univerziteta Kolorada, objasnio je da je kompanija registrovala sajt jer oni nisu znali kako to da urade, ali da ne vodi ona glavnu reč, već naučnici. Kao odgovor na ovu priču, internetom kruži istraživanje na temu šta se dogodi ljudskom organizmu kada se potpuno odbace gazirana pića.
Šta se događa telu kada ostavite gazirana pića:Bićete manje gladni Bez obzira na tvrdnje „Koka kole”, njen glavni proizvod se pravi od visokofruktoznog kukuruznog sirupa i izaziva gojenje. U jednoj limenci ima kalorija koliko u kesici gumenih bombona, ali 10 grama više šećera. I dijet-kola izaziva gojenje tako što pojačava želju za slatkišima, jer telo očekuje veliku količinu kalorija kada oseti sladak ukus. Stomačni mišići se opuštaju iščekujući hranu i oslobađaju se hormoni, pa će mnogi posegnuti za viškom hrane da ispune „očekivanja” stomaka.
Izgledaćete mlađe Jedno novije istraživanje je pokazalo da se prilikom ćelijske deobe telomere (na krajevima hromozoma štite gene) prirodno skraćuju, što je proces povezan sa starenjem i raznim bolestima. Naučnici su ustanovili da zaslađene sode, ako se piju svakodnevno, utiču na skraćivanje telomera, što može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Zapravo, zaslađena gazirana pića doprinose starenju ćelija isto koliko i pušenje.
Oslabićete Dijetalna pića nemaju kalorija ali izazivaju lučenje insulina, a on sprečava gubitak kilograma. Insulin je glavni hormon u telu za čuvanje masti. Ustanovljeno je da se za deset godina ljudi koji piju više od dve limenke dijet-sode dnevno četiri puta više ugoje u struku u odnosu na one koji nemaju tu naviku.
Bićete manje bolesni Kiselost sode nije dobra za organe za varenje, uništava zubnu gleđ i pogoršava gorušicu. Posebno su opasne dijet-sode jer veštački zaslađivači utiču na zdrave bakterije u digestivnom sistemu, što dalje utiče na mnogo toga, od kontrole šećera i gojaznosti do rada odbrambenog sistema. Za svakih pet odsto kalorija iz veštačkih zaslađivača rizik od dijabetesa se povećava za 18 odsto, a rizik od lošeg holesterola i bolesti srca povećava se posle samo dve nedelje redovnog konzumiranja pića na bazi kukuruznog sirupa.
Smanjiće se skrivene masti U jednoj studiji u Danskoj ispitanici su šest meseci pili zaslađenu sodu, mleko sa istim brojem kalorija, dijet sodu i vodu. Kod svih je nivo ukupne telesne mnasnoće ostao isti, ali kod onih koji su pili klasičnu sodu drastično je porastao nivo opasnih skrivenih masti, kao što su one na jetri ili skeletu.
Pročitajte još:Obračun migranata u Đevđeliji: Opšta tuča – sevale motke i noževi!LJUBAVNI KRAH: Tijana Dapčević se razvodi!?
Smanjuje se rizik od preloma Karamel boja u „koka-koli” sadrži veštački fosfor koji dugoročno loše utiče na kosti. Posebno je loš za osobe koje imaju bilo kakav problem sa bubrezima.
Imaćete više energije Glavni razlog što pijete gazirano je možda umor, ali previše kofeina izaziva dehidraciju i preteranu stimulaciju nervnog sistema, što izaziva umor. Smanjeni unos kofeina doprinosi većoj energiji, jer ovaj sastojak izaziva velike energetske uspone i padove. Odbacivanje sode ima pozitivan domino efekat, jer se ljudi obično okreću kvalitetnijoj hrani u kojoj ima više energije za naše telo.
Izvor: Politika (J. J. K.)