Najnovije

VUČIĆEVE PARALELE: Nas će pritiskati za Kosmet i Srpsku, a biće nervoze i u Rusiji

Predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će biti još većih pritisaka na Srbiju, te da će se pitanje Kosova i Metohije i Republike Srpske oštrije postavljati zbog brojnih izbora širom sveta.

Tvrdi da će biti nervoze pred izbore u Rusiji, a da će predsednik Rusije Vladimir Putin pokušati da ostvari uspehe na bojnom polju i zauzme Avdejevku, Kupjansk, Krasni Liman.

"Imaćete i izbore na Tajvanu, za Evropski parlament, oni kuji su jastrebovi protiv Srbije biće još jači, od Viole fon Kramon, koji će svi doći da nam sole pamet i to će da rade sve vreme do maja. Najvažniji su američki izbori, to će biti utakmica koju ceo svet čeka, utakmica sa podeljenim kartama, a mi moramo da politički preživimo do tada i da ekonomski napredujemo", kaže Vučić.

Zato moramo da imamo iskusne ljude koji se ne plaše, ali su dovoljno mudri da izgube sukobe sa onima koji su "mnogo jači od nas", tvrdi Vučić.

"Sve zavisi od geopolitičke situacije, zato se uvek mnogo nerviram i sekiram. Vidim da će vršiti na nas mnogo veći pritisak. Ne mislim da će biti jednostavno, ali borimo se", kaže Vučić.

Napominje da je Bi-Bi-Si objavio tekst u kom je predstavljen kao autokrata, ali su na kraju morali da priznaju da Srbija uspešno napreduje.

"Mi ćemo biti uspešni, samo ne možete rasti onom brzinom kojom biste rasli da nemate spoljne probleme. Plašim se da će situacija oko Kosova i Metohije biti postavljena na sve nezgodniji način", izjavio je Vučić gostujući na televiziji "Hepi".

Kako kaže, nekome ko želi da dobije procenat, dva ili tri više na izborima lakše je da bez odgovornosti izrekne neki stav, dok on mora da vodi računa o svakoj reči, jer će sutra da polaže račune narodu.

"Mnogima se čini da su nečije reči slađe, lepše, brže i jednostavnije izrečene nego što ih ja izričem, ali različite su pozicije", rekao je on.

Vučić je rekao da je situacija kao na raskrsnici na kojoj dolaze vozila iz suprotnih smerova i gde morate da sačuvate poziciju Srbije koja nije jednostavna.

"U svakom slučaju, mislim da ukoliko jedan od ovih velikih sukoba prestane, a ako me pitate, sumnjam da će to da se dogodi, čak i za one koji govore da je Hamas gotovo poražen, plašim se da će da se proširi na neke druge teritorije", rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok istakao da je tri puta razgovarao sa njom i da ne misli da je ona neobrazovana, već da je talentovana, da razume politiku, ali da se plaši da oni svi žive u nekom svom svetu i da neće da vide realnost.

Smatra da Ukrajina dobija pomoć zato što oni koji je doniraju gledaju da pomognu sebi i da nanesu gubitke Rusiji.

"Srbija je jedina zemlja u ovom delu Evrope, možda i celoj Evropi koja je na evropskom putu, a sebi daje za pravo da vodi slobodarsku politiku, nijednoj sankciji protiv Rusije se nismo priključili, jer imamo svoje interese", naglasio je predsednik.

Vučić je dodao da su najmoćnije sile u EU nastale na niskim cenama ruskih energenata.

"Roterdam, luka, kao i Hamburg, BASF, centar hemijske industrije... Upozoravao ih je direktor BASF-a šta će se dogoditi, niko nije hteo da ga sluša. Neki kod nas se tome raduju, ali ja ne mogu, zato što kada Nemci kašlju ekonomski, mi tada imamo upalu pluća", rekao je predsednik.

Pročitajte OVDE o novom prodoru ruskih snaga kod Bogdanovke i Hromova

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA