Najnovije

SAD SPREMA BIOLOŠKI NAPAD? Američke bio-labaratorije niču uz granicu sa Rusijom

MOSKVA - Moskva je zabrinuta zbog postojanja bio-labaratorija vojske SAD u Gruziji, Ukrajini i Kazahstanu, koja se mogu koristiti za proizvodnju komponenti biološkog oružja, rekao je izvor RIA Novosti.
Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ilustracija (Foto: Jutjub)

- Rusija mora da reaguje na to što vojni resor SAD, u suštini, na našoj granici gradi biolaboratorije sa visokim stepenom bezbednosti, koje bi, između ostalog, mogle biti namenjene i za proizvodnju elemenata biološkog oružja“, izjavio je neimenovani izvor na susretu stručnjaka država članica Konvencije o zabrani razvijanja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju. Američki vojne laboratorije nalaze se u Gruziji, Ukrajini i Kazahstanu a da pri tome, ove zemlje nemaju odgovarajući nivo stručnosti u oblasti biotehnologije. Ruska strana sumnja da su laboratorije otvore u ovim zemljama kako bi se izbeglo poštovanje Konvencije o zabrani razvijanja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju. Izvor je istakao da je Rusija izrazila zabrinutost direktno američkim vlastima, ali da nije dobila odgovor. Zbog ćutanja SAD primorana je da sa  međunarodno-pravnog stanovišta zahteva raspravu o ovim pitanjima u okviru Konvencije o zabrani biološkog oružja. - Imamo sumnju da se akcije SAD na kraju otići u pravcu kršenja Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja biološkog i toksičnog oružja i o njegovom uništavanju - naglasio je izvor. Podsetimo se da je u aprilu, rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da Moskva podržava jačanje Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja  i da je spremna na saradnju u ovoj oblasti sa svim zainteresovanim stranama.
Pročitajte još:Aleksandar Domirn: Američki izbori – ples po grabuljamaRUSKI EKSPERT: Ukrajinci će krenuti u prodor i upašće u novi „kotao“
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA