Najnovije

Umro Mile Mrkšić

Bivši komandant vojske Republike Srpske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je danas u zatvoru u Portugalu, gde je služio kaznu. Mrkšića je 2007. godine Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora.
Umro Mile Mrkšić (Foto: Jutjub printskrin)

Umro Mile Mrkšić (Foto: Jutjub printskrin)

NJega je taj sud 1995. godine optužio da je zajedno sa Miroslavom Radićem, Veselinom Šljivančaninom i Slavkom Dokmanovićem odgovoran za ubistvo hrvatskih zarobljenika na Ovčari, nedaleko od Vukovara. Suđenje je počelo oktobra 2005. godine, a 27. septembra 2007, sudsko veće Haškog tribunala osudilo je Mrkšića na 20 godina zatvora Beogradski mediji juče su preneli pismo Mrkšićeve ćerke u kom se navodi da je Mrkšić teško bolestan i da je porodica 31. jula zatražila od Haškog tribunala i nadležnih ministarstava u Srbiji da ga pusti na privremenu slobodu radi lečenja, ali da nisu dobili odgovor. Potpredsednik Vlade Srbije Rasim LJajić najavio je u subotu da će 17. avgusta zatražiti da Mrkšić, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, bude hitno pušten radi lečenja u Srbiji. "Razgovarao sam sa suprugom Mrkšića i ambasadorom Srbije u Portugaliji. On je ozbiljno bolestan i u ponedeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na lečenje u Srbiju", rekao je LJajić. Mile Mrkšić je rođen 1947. godine u Vrginmostu, a kao oficir JNA učestvovao je u borbi za Vukovar 1991. godine. Nakon te bitke za Vukovar unapređen je u general-majora JNA, a kasnije je postao vrhovni komandant Srpske vojske Krajine maja 1995. godine. On je penzionisan nakon poraza krajiške vojske avgusta 1995. godine.
Pročitajte još:Emigrant pokušao da siluje Beograđanku u sred gradaPregovori se nastavljaju, Vučić i Mustafa do kraja avgusta u Briselu
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA