Najnovije

BRANIMO ĆIRILICU: Srbija će uputiti protestnu notu Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće danas najoštriji protest Hrvatskoj povodom odluke Gradskog veća Vukovara o promeni Statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama u tom gradu i kojom se zahteva da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podleže posebnoj molbi i plaćanju takse.
Ćirilica u Vukovaru - prošlost (Foto: JuTjub)

Ćirilica u Vukovaru - prošlost (Foto: JuTjub)

Usvojenim izmenama direktno se negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma, čime se krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. "Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna da poštuje svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih organa Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada ceo svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke nezavisne države Hrvatske", navodi se u saopštenju. Protestna nota, kako se navodi, biće uručena otpravniku poslova ambasade Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću.
Pročitajte još:MRZE GA? Englezi imali plan da sruše Vučića!VLADIMIR PUTIN: Štitićemo prava svih, ne samo RusaIvica Dačić se sastao sa Simonom Mirelom Mikuleskom
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA