Najnovije

ŠTRAHE: Apsolutno podržavam referendum u Republici Srpskoj!

BANJALUKA - Predsednik Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je da apsolutno podržava najavljeni referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, poručivši da je krajnje vreme da se narodima u BiH prepusti sloboda izbora u donošenju odluka o sopstvenoj budućnosti.
Hajnc-Kristijan Štrahe (Foto: flickr.com)

Hajnc-Kristijan Štrahe (Foto: flickr.com)

On je istakao da već 20 godina, pod parolom lečenja ratnih rana i sprovođenja demokratizacije društva u BiH, međunarodna zajednica i svaki dosadašnji njen visoki predstavnik zapravo vrše reanimaciju nekadašnje kolonijalne vladavine jačih. "Umesto da je iskorenjena korupcija i poboljšani ekonomija i opšti uslovi života, predstavnici međunarodne zajednice i dalje se bave disciplinovanjem Srba, odnosno Srpske, osporavajući svuda u svetu priznato demokratsko pravo na izjašnjavanje stanovništva", ocenio je Štrahe u intervjuu Srni. Štrahe je napomenuo da se brojne odluke visokog predstavnika, nametnute prethodnih godina, pokazuju kao nesvrsishodne i neprimenljive, što je otežalo put ka pomirenju, suživotu i sveukupnom napretku BiH. "Stoga, smatram da konačno treba prekinuti selektivni odnos prema entitetima, a rukovodstvu, odnosno stanovništvu Republike Srpske ne osporavati pravo na referendumsko izjašnjavanje, kao što je to u ostalim delovima Evrope. Dakle, apsolutno podržavam održavanje referenduma, kakvi god da budu njegovi rezultati", kategoričan je Štrahe. Komentarišući burna reagovanja zapadnih zvaničnika na najavu održavanja referenduma, Štrahe je istakao da su ona proizvod straha od razgradnje nestabilne državne konstrukcije koja je stvorena, ocenivši da je međunarodna zajednica svesna svog promašenog delovanja u BiH, gde je uloženo mnogo novca, potrošeno puno vremena, a rezultati su nevidljivi. "Svojim dosadašnjim delovanjem oni su zapravo doprineli društvenoj polarizaciji u BiH i jačanju političkih animoziteta", ističe Štrahe. On je ocenio da je međunarodna zajednica još odavno trebalo da počne da redukuje svoje prisustvo, uticaj i mešetarenje u BiH. "Ako je cilj bio da se izgradi stabilno demokratsko društvo, sa efikasnim i odgovornim institucijama, trebalo je pomoći postavljanje zdravog temelja, a ne primenjivati silu u nametanju eksperimentalnih rešenja", naglašava Štrahe. On je ocenio da se držanjem BiH u poziciji nedonoščeta kojem se svako malo isključuje inkubator stvara organizam koji nije sposoban za samostalni život. "Krajnje je vreme da se narodima u oba entiteta prepusti sloboda izbora u donošenju odluka o sopstvenoj budućnosti", zaključio je lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe.
Pročitajte još:DOMAGOJ OPET ŠOKIRA HRVATE: Neoustaše će početi ubijati Srbe, a onda i druge redom!I SRBIJA DIŽE ZID NA GRANICI MIGRANTIMA? Evropa traži hitno blokiranje balkanskog puta migracija!
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA