Najnovije

DAČIĆ PRED SUKOBOM SA DNR: Misija OEBS-a pravi haos u Donbasu

DONJECK - Misija OEBS je pod sve žešćim kritikama vlasti DNR, a razlog je primena dvostrukih aršina i očigledno anti-rusko delovanje ove organizacije u Donbasu. Poslednje medijske izjave prvog čoveka DNR, Aleksandra Zaharčenka, otvorena je i direktna kritika na račun organizacije kojom predsedava Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

Podsećamo, sukobi u Donbasu poprimaju dimenzije pune obnove ratnih dejstava, a od strane Ivice Dačića, predsedavajućeg organizacijom OEBS i od strane EU se čula samo osuda "eskalacije konflikta u Donbasu", a uopšte nije došlo do osude kijevskih vlasti zbog sve snažnijih udara na pozicije armije DNR i grubog kršenja Minskog sporazuma. Naime, OEBS je priznao da Kijev gomila teško naoružanje na prvim linijama fronta, što je i više nego jasan znak da Kijev sprema žestok napad i stratešku akciju osvajanja novih pozicija na frontu, a granatiranja ukrajinske armije, kako na pozicije armije DNR, tako i na naseljena mesta, toliko su učestala i vidljiva, da je čak ranjen i jedan pripadnik misije OEBS. Bez obzira na sve to, Ivica Dačić, prvi čovek OEBS-a, još uvek nije reagovao konkretnije i direktnije, a čak je i Stejt department, koji nema nikakvu zvaničnu ulogu u regionu Donbasa, priznao da Kijev vrši udare. DŽon Kirbi, zvaničnik Stejt departmenta, rekao je da "Kijev vrši napade u cilju samoodbrane", što je krajnje licemerno, jer velika većina zabeleženih sukoba na teritoriji Donbasa je upravo na pozicijama armije DNR i prostora koji su naseljeni, gde strada rusko stanovništvo. Dačić nije osudio Kijev ni u slučaju izveštaja OEBS-a o dovlačenju teškog naoružanja na prve linije fronta, što je grubo i direktno kršenje Minskog sporazuma. Aleksandar Zaharčenko, predsednik Donjecke narode Republika, danas je na konferenciji za medije najoštrije osudio OEBS za koji kaže da "ignoriše stradanje mirnog stanovništva u Donbasu". On ističe da OEBS primenjuje dvostruke aršine, te da ukoliko neko pogine na ukrajinskoj strani, OEBS odmah reaguje, a kada pogine neko od mirnog stanovništva u Donbasu, OEBS ćuti. "To su dvostruki standardi." - kaže Zaharčenko. Prošle nedelje je, kako saopštava ministarstvo odbrane DNR, u Donbasu poginulo čak 17 ljudi od granatiranja koje vrši ukrajinska armija, a ranjeno je čak njih 45. Da li će Ivica Dačić posustati pred očiglednim američkim uticajem u organizaciji kojom predsedava ili će smoći hrabrosti da brani osnovne principe koje deklariše OEBS, te istupiti kao častan političar i pokušati da spreči dalju agresiju Ukrajine i njenih saveznika na narod Novorusije, ostaje da se vidi.
Pročitajte još:Upoznajte tenkovski bataljon „Dizel“ armije DNR-a (VIDEO)Ameriku brine rusko-iranski sporazum o S-300
Ono što je sigurno je da zvaničnici DNR otvoreno percipiraju i označavaju OEBS kao faktor ukrajinske strane, te kao svog neprijatelja i da je sukob Ivice Dačića, kao prvog čoveka OEBS-a, i političkih lidera pobunjene Novorusije i više nego izvestan. Misija OEBS-a u Novorusiji deluje sa ciljem praćenja konflikta i pomoći pri realizaciji Minskog sporazuma. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA