Najnovije

HAOS U SNS: Ona ga zove "moj predsednik", a on nije samo njen predsednik

BEOGRAD - Da im nije Zorane Mihajlović, među naprednjacima bi vladala gotovo potpuna idila. Tako se bar čini kada se „saberu” svi javni okršaji od početka godine unutar Srpske napredne stranke. Nije samo još jasno da li je reč o nekim ličnim animozitetima, unutarstranačkom rivalitetu i borbi za naklonost lidera Aleksandra Vučića ili o prikrivenom sukobu različitih struja u SNS-u. Frakcijašenje pak svi naprednjački funkcioneri negiraju.
Zorana Mihajlović (Foto: JuTjub)

Zorana Mihajlović (Foto: JuTjub)

Agilna potpredsednica Vlade Srbije i SNS-a je, direktno ili indirektno, svojevoljno ili nevoljno, umešana u većinu medijskih drama vezanih za naprednjake. Štaviše, njen stranački kolega Vladimir Đukanović je optužuje da upravo ona „razapinje Vučićeve ljude u medijima”. Baš tako je i naslovio svoj tekst u „Novom standardu”, u kojem je sistematizovao sve ono što mesecima priča, i u svojoj televizijskoj emisiji o „vrloj nam potpredsednici vlade”. Kritička oštrica ovog narodnog poslanika je toliko usmerena na nju da je pre dva dana jedan od gledalaca uključenih u emisiju primetio da je on „gori” prema Zorani Mihajlović nego što je „Kurir” prema njemu (Đukanović je, inače, česta meta ovog lista). Đukanović je ovom gledaocu replicirao, ali „Politici” juče nije želeo da obrazlaže prirodu njihovog sukoba. „Sve što imam da kažem napisao sam”, bio je kratak Đukanović. A napisao je tekst koji bi volelo da potpiše mnogo opozicionara. Srbija je, kaže, država u kojoj svako ko nije po volji zapadnog establišmenta mora da prođe kroz „toplog zeca” i najgoru diskreditaciju u medijima, koji su svi manje-više pod kontrolom upravo pomenutog establišmenta. Preporučuje: „Dobro pogledajte mete dnevnih listova ’Kurir’i’Blic’, i odmah ćete shvatiti na koga Zapad ide đonom. Lista je sledeća: Tomislav Nikolić, Bratislav Gašić, Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Zoran Babić...” Ali, dodaje, „daleko su bitniji oni koji nikad nisu bili mete tih medija, odnosno oni koji su u tim istim medijima svakodnevno hvaljeni”. Navodi primer Zorane Mihajlović. „Ta može da potpiše desetine štetnih ugovora, mogu putevi da nam budu razoreni, može joj se da ništa ne uradi u svom resoru, ona od tih istih medija nikada neće biti kritikovana. Naprotiv. O njoj će se svaki dan pisati ode o veličanstvenom radu, o neviđenim uspesima (doduše jesu neviđeni, jer rezultati njenog rada i ne postoje), svaki dan će u ’Kuriru’i ’Blicu’izlaziti neka druga u foto-šopu ispeglana fotografija, njene izjave će se citirati kao da su genijalne rečenice savremene srpske političke misli itd”, naveo je u tekstu u „Novom standardu”, poentirajući da je to zbog toga što je „ona krajnje kooperativna i odavno predviđena da bude prva violina onih zapadnih struktura koje ovde žele da vršljaju i da urnišu državu”. Otkako je u januaru Vučić na Glavnom odboru SNS-a poručio da će svako ko bude unosio nered u stranku i u državu i koristi medije da napada svoje biti isključen iz stranke, potpredsednica Mihajlović nije javno komentarisala optužbe na svoj račun. Nije to želela ni juče kada smo je pitali o Đukanovićevim optužbama, ali i to da li ima frakcijašenja u SNS-u ili je ona frakcija za sebe, budući da je više izvora iz vrha stranke ustvrdilo, nezvanično, da je ona glavni „remetilački faktor” i da drugih „strujanja” među naprednjacima nema.
Pročitajte još:SKANDAL: Hrvatska voditeljka Pupovcu prekinula intervju zbog JasenovcaVučić: Razmišljam o prevremenim izborima
„Moj predsednik Aleksandar Vučić me je izabrao za jednog od svojih potpredsednika stranke i stalo mi je da opravdam poverenje. Takođe, ja poštujem odluku predsednika i Predsedništva da u javnosti ne iznosimo nikakve komentare na račun stranačkih kolega, pa neću ni sada”, rekla je ona za naš list. Đukanović se, međutim, ne pridržava Vučićevih zapovesti i do sada nije dobio ni žuti, a kamoli crveni karton, kojima je lider pretio ukoliko dođe do narušavanja stranačke discipline. Zanimljivo je i da nijedan visoki funkcioner naprednjaka juče nije želeo da se oglasi povodom Đukanovićevih navoda o Zorani Mihajlović, koja je, kako se čini po raznim istraživanjima javnog mnjenja, prilično vredna naprednjacima. Kada se ocenjuje učinak članova vlade ili poverenje u političke ličnosti, ona je uvek blizu vrhu. Ako i ne donosi, onda sigurno, bar za sada, ne odnosi poene stranci. Izvor: Politika (D. S. – B. B.)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA