Najnovije

Patrijarh Irinej: Srbi, vratite se u Hrvatsku!

ŠIBENIK - Srpski patrijarh Irinej pozvao je danas u manastiru Krka u Hrvatskoj sve Srbe koji su nekada obitavali na području Hrvatske da se tu i vrate.
Patrijarh u manastiru Krka (Foto: JuTjub)

Patrijarh u manastiru Krka (Foto: JuTjub)

Irinej je, predvodeći liturgiju u Manastiru Krka, rekao da je "iz Hrvatske hteo da pošalje poruku svim Srbima koji su nekad obitavali na području Hrvatske da se tu i vrate", prenela je Hina. On je, komentarišući suživot Hrvata i manjinskih Srba, rekao da je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedela koja su, kako je rekao,"poneki među Srbima činili". Irinej je dodao da su "zlo činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri no oni". Patrijarh je istakao da se "u odnosima dogodilo veliko zlo koje je tim veće kada je poznato da su ranije bili jedan hrišćanski narod s istim crkvama". Braća su se, rekao je patrijarh, podelila i jedni drugima naneli veliko zlo koje se, istakao je, više ne sme ponoviti. Irinej je naglasio da je "srpski narod, bežeći od smrti doživeo tragične stvari, a hrvatsku teritoriju napustio pod pritiskom". Patrijarh Irinej predvodio je danas pred nekoliko stotina vernika u manastiru Krka pored Kistanja liturgijsko slavlje povodom 400. godišnjice bogoslovije Sveta tri Jerarha.
Pročitajte još:DAČIĆU, DA LI ĆEŠ I DALJE ĆUTATI: Šef misije OEBS pobegao iz Gorlovke!OTAC TADEJ ZNAO KADA ĆE SE SRBI VRATITI NA KOSOVO: Posle Miloševića će doći još gori
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA