Najnovije

Srpska vojska između Istoka i Zapada

Kako izbalansirati politiku vojne neutralnosti i želju za članstvom u Evropskoj uniji, postaje sve teže pitanje. Samu najavu još jedne vežbe Evropska unija vidi kao problem, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da Srbija kao zemlja kandidat ispunjava svoje obaveze.

Vojska (Foto:Vs.rs)

Vojska (Foto:Vs.rs)

Može li Srbija ostati vojno neutralna i postati član Evropske unije? Poslednju deceniju, Vojska Srbije ima najbogatiju saradnju sa Sjedinjenim Državama, NATO-om i zemljama regiona. Sa Rusijom je realizovala samo jednu vojnu vežbu "Srem 2014". Samu najavu još jedne vežbe Evropska unija vidi kao problem, a šef srpske diplomatije kaže da Srbija kao zemlja kandidat ispunjava svoje obaveze. "Srbija time što želi da uđe u EU nije pristala na to da se odrekne svojih nacionalnih i državnih interesa i svakako da ona ne želi da mora da se ispoveda EU o svakom potezu svoje državne i nacionalne politike", naglašava ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Ističe da EU mora da bude pošten posmatrač. "Kako to da EU nema nadležnost u vezi sa Hrvatskom koja zabranjuje Srbima da upotrebljavaju ćirilicu, svoj jezik i pismo", ukazuje Dačić. Polovina svih međunarodnih vežbi Vojske Srbije deo su vojne saradnje sa SAD. U planu za sledeću godinu predviđeno je 127 aktivnosti, i školovanje naših pripadnika u Americi. Srpski gardisti koji su učestvovali na paradi u Moskvi, učestvovaće i na vojnoj paradi u Kini. "Ono što je ključno za razumevanja srpskog, reklo bi se, vojnog položaja, jeste ta orijentacija politike prema EU i NATO-u, a s druge strane tehnološka zavisnost u mnogim ključnim komponentama od Rusije. Reklo bi se da će se srpska vojna politika kretati u procepu između te dve zavisnosti", ukazuje Bojan Dimitrijević sa Instituta za savremenu istoriju. Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator Politike, smatra da Brisel pokušava da disciplinuje Srbiju na jedan vrlo neprincipijelan način i da na Srbiji oštri neku svoju politiku. "Ono što ne mogu prema Grcima, prema Kipru, pa čak ni prema Finskoj, koja takođe ima vrlo blisku vojnu saradnju sa Ruskom Federacijom, pokušavaju to na Srbiji", ističe Lazanski. Ministarstvo odbrane naglašava da svi dosadašnji izveštaji Evropske komisije i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju potvrđuju ogroman doprinos Ministarstva odbrane u procesu približavanja Evropskoj uniji. Trenutno 340 pripadnika VS učestvuje u mirovnim misijama UN i EU, i to kao posmatrači i medicinski timovi. Vlada Srbije nedavno je usvojila zaključak da se što pre finalizuje proces angažovanja u konceptu borbenih grupa Evropske unije.
Pročitajte još:Patrijarh Irinej: Srbi, vratite se u Hrvatsku!BAHAĆENJE U PRIVATIZACIJI: Upravnik kamenoloma napao ekipu RTS-a!OTAC TADEJ ZNAO KADA ĆE SE SRBI VRATITI NA KOSOVO: Posle Miloševića će doći još gori
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA