Najnovije

VEŽBAJU "OLUJU": Ovako je prošla generalna proba hrvatske vojne parade (VIDEO-FOTO)

Proslava zločinačke operacije "Oluja", tokom koje je proterano 220.000 Srba, dok je gotovo dve hiljade njih poginulo, udaljena je svega dva dana, a hrvatske oružane snage danas su imale generalnu probu.
Pripreme za paradu (Foto: Tviter)

Pripreme za paradu (Foto: Tviter)

Paradna ulica ukrašena je zastavicama Republike Hrvatske dok tenkovi, borbena vozila i pripadnici vojske uvežbavaju defile. Znatiželjni građani posmatraju vežbu sa strane sa spremnim kamerama i fotoaparatima. Vlada Hrvatske je objavila i mapu "svečanog defilea" na kojoj je obeleženo kojim će sve delovima grada vojska proći i koje će ulice biti zatvorene za građane i saobraćaj. Održana je i završna vežba postrojavanja pripadnika oružanih snaga. Predstavljena su borbena vozila i oprema po NATO standardima. A tu je i zvaničan poziv građanima da prisustvuju "svečanosti", 4. avgusta u Zagrebu i 5. u Kninu, pošto vladajuće stranke nisu mogle da se dogovore oko zajedničke ceremonije.

"Rat je gotov, na mestu voljno"

Naravno, juče smo imali prilike da vidimo da ipak postoje Hrvati koji se protive proslavi akcije "Oluja" tokom koje su počinjeni zločini za koje je Sud pravde ustanovio da postoje "elementi genocida", iako su tužbe Srbije i Hrvatske za genocid odbačene. U Zagrebu su u subotu ujutro osvanule poruke protiv vojne parade. Poruke poput "Rat je gotov, idite kući" i "Rat je gotov, na mestu voljno" nalepljene su preko plakata kojima se građani pozivaju da prisustvuju paradi. Društvenim mrežama šire se fotografije oblepljenih plakata, a neki od komentara za cilj imaju da pokažu da je nadolazeća vojna parada nepotrebna, kao i da rat i militarističke simbole treba ostaviti u prošlosti i okrenuti se izgradnji mira u Hrvatskoj. Sve u svemu, do pomenute proslave zločinačke akcije hrvatske vojske će ipak doći, iako su mnoge države EU i partneri Hrvatske u NATO odbile poziv da učestvuju u defileu.
Pročitajte još:ŠOKIRAO HRVATE: Hrvatski pisac Igor Mandić o „srbofobiji i neoustaškim strukturama“SARAJEVO: Manična euforija srebreničke godišnjice ispraćena zabranom okupljanja za žrtve „Oluje“NE POPUŠTAJU HRVATIMA: Cerar poručuje da je Arbitražni sporazum jedina osnova
Izvor: Srbijadanas.com  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA