Najnovije

NEOUSTAŠTVO SAVREMENE HRVATSKE: Zabranu ćirilice ustanovio prvi Pavelić

ZAGREB - Upotreba ćirilice prvi put je zabranjena zakonom 25. aprila 1941. na području cele tadašnje Nezavisne države Hrvatske, a drugi put u ponedeljak izmenjenim Statutom Grada Vukovara odlučeno je da se ćirilica protera sa natpisa na javnim institucijama u tom gradu.
Ante Pavelić (Foto: Domen javnog vlasništva)

Ante Pavelić (Foto: Domen javnog vlasništva)

Prema pisanju portala Index.hr, koji je objavio i faksimmil zakona o zabrani ćirilice, odluka iz 41. doneta je samo dve sedmice nakon uspostavljanja NDH na čelu sa Antom Pavelićem. Zakonska odredba o zabrani ćirilice stupila je na snagu danom proglašenja u tadašnjim „Narodnim Novinama“, a potpisao ju je Pavelić. „Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na celom području Nezavisne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne natpise“, stajalo je u naredbi za pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova. Ovu odredbu je, preneo je portal Index.hr, potpisao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković. Svako ko bi prekršio odredbu čekala ga je novčana kazna i mesec dana zatvora. „Prema tome naređujem: da se na celom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni natpisi pisani ćirilicom imaju se neodložno, a najkasnije u roku tri dana skinuti“, pisao je Artuković policajcima.
Pročitajte još:NE DONOSIMO ODLUKE „DANAS ZA SUTRA“: Neće biti preispitivanja učešća u vežbama sa RusijomVukovar ukinuo ćirilicu, Zagreb je vraća?
Zajedno sa zabranom ćirilice donesene su i Zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti te odredba o zaštiti narodne i arijevske kulture Hrvatskog naroda kao i ona o zaštiti arijevske krvi i časti hrvatskog naroda. Ovi zakoni predstavljali su osnovne zakone NDH. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA