Najnovije

"Turskog toka" nema ni na vidiku

Memorandum koji pominju moskovski mediji, a koji navodno treba da potpišu Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska o izgradnji nastavka "Turskog toka" do Austrije - potpuno je preuranjena vest.

Još se ne zna kada će gas poteći "Turskim tokom" (Foto: Pixabay)

Još se ne zna kada će gas poteći "Turskim tokom" (Foto: Pixabay)

Neozbiljna je tvrdnja kako će u septembru ministri spoljnih poslova balkanskih država doneti konačnu odluku o produžetku ruskog gasovoda na trasu zvanu "Tesla", kad se još ne zna kada će biti potpisan dogovor između glavnig aktera - Ankare i Moskve.

U septembru se očekuje susret predsednika Putina i Erdogana, pa će se videti koliko ima istine u prognozi da bi tada trebalo da se potpiše međudržavni dogovor o gradnji jednog cevovoda, a ostala tri bi se spustila kad za to obe zemlje budu zainteresovane. Turski ministar energetike Taner Jildiz saopštio je juče da je iz Ankare u Moskvu upućen nacrt međuvladinog dogovora o gradnji "Turskog toka". To je odgovor na "papir" koji je Moskva poslala Turcima pre desetak dana. Turcima se ne žuri jer je dotok gasa iz Rusije u Tursku u prvih šest meseci pao osam odsto. To se objašnjava devalvacijom turske lire. Ministar Jildiz kaže da to stvara poteškoće u budžetu jer se za gas treba potrošiti dopunskih 3,82 milijarde dolara. I u turskoj ambasadi u Moskvi su pre par dana rekli da je projekt "Turskog toka" tek u početnoj fazi i da do njegove realizacije treba da prođe mnogo vremena. Da će rusko-turski gasovod tako lako doći i do nas, i u Srbiji već sumnjaju. - Kako mogu Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska da potpisuju ugovor pre Rusije i Turske, to se treba zapitati - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. - Čak i da se o "Tesli" i govori, jedino Mađarska možda ima novca za to. Ostale zemlje su potpuno bez sredstava za tako veliki projekat. U "Gaspromu" kažu da bi postavljanje jednog cevovoda "Turski tok" koštalo 4,3 milijarde dolara, a sva četiri 16 milijardi. U te računice mnogi sumnjaju jer se za gradnju "Južnog toka" planirala cena od 16 milijardi dolara, a u oktobru prošle godine čak 23 milijarde.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA