Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog letnjeg voća – gomila prirodnih sastojaka s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica na svetu.
Bogata je vlaknima, flavonoidima i antioksidansima, zaslužnima za zaštitu organizma od starenja, oštećenja, spore probave i brojnih drugih zdravstvenih problema. Donosimo vam 7 zdravih razloga zbog kojih biste krušku trebali uključiti u vaš svakodnevni jelovnik, pogotovo ovih dana, kada sveže i ukusne zru u voćnjaku i stižu na pijace.
7 zdravstvenih dobrobiti kruške
1. Bogata je vlaknima Većina nas ishranom ne unosi ni polovinu potrebne količine vlakana u organizam, iako su ona bitna ne samo zbog kvalitetne probave nego i kao zaštita od hroničnih bolesti. Samo jedna kruška dnevno osiguraće vam čak petinu potrebnih vlakana, pa je svakako uključite u voćne salate, jedite kao samostalni, voćni obrok ili pripremite na neki drugi način. Kruška će povoljno delovati na probavu, smanjiti osjećaj nadutosti i podstaći brži rad creva.
2. Čisti organizam i skida kilograme Budući da povoljno deluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tokom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma. Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljenohidrate otpada oko 14) i pripada grupi niskokaloričnih namirnica. Dugotrajno će vas zasititi i telu obezbediti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije u nivou insulina. Ujedno, bogata je prirodnim sastojcima koji podstiču dubinsko čišćenje, izbacivanje viška tečnosti i toksina iz organizma.
3. Štiti od dijabetesa i srčanih oboljenja Zahvaljujući flavonoidima, kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, naročito tipa 2. Povoljno utiče na nivo šećera u krvi, održavajući ga stabilnim. Kruška štiti srce i krvne sudove, smanjuje nivo štetnog holesterola i pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.
4. Jača imunitet i ublažava upale Nedavna istraživanja potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno delovati na ublažavanje upalnih procesa u telu, budući da poseduje snažan antioksidans kvercetin. On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i hemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alchajmerove bolesti. Kruška se nalazi u grupi voća koje je hipoalergeno, pa je izvrstan izbor i za alergičare.
5. Pomaže u zaštiti od karcinoma Ova ukusno letnje voće pronašlo je svoje mesto i na listi namirnica koje štite od karcinoma. Fitonutrijenti kojima kruška obiluje pokazali su pozitivno delovanje na zaštitu organizma od karcinoma pluća, jednjaka, želuca i creva.
6. Brine o koži Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) – snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice. Prirodno štiti kožu od spoljašnjih uticaja, pa je odgovorana za stvaranje pigmenta melanina u koži.
7. Čuva vid Tri do četiri kruške na dan smanjuju rizik od degeneracije žute pege ili makularne degeneracije, tipičnog oboljenja kod starijih osoba.
Pročitajte još:Gojaznost će postati glavni uzrok ove opake bolesti?Predstavljamo vam najmoćniji napitak za mršavljenje: Dobićete ravan stomak u rekordnom roku!Zbogom celulit: Kako da se rešite zauvek pomorandžine kore?
Izvor: alternativa-za-vas.com