Najnovije

OBRT: Umesto Brnabićeve Branko Ružić, gasi se Kancelarija za EU!

U pregovorima o formiranju Vlade Srbije izgleda da je došlo do određenih promena i rokada

Branko Ružić (foto: Jutjub printskrin)

Mandatarku Anu Brnabić na čelu Ministarstva državne uprave naslediće socijalista Branko Ružić, dok za novoformirani resor životne sredine zasad kao kandidati figuriraju Goran Trivan i Branislav Nedimović. Ovo je trenutni raspored kadrovskih karata u budućim ministarstvima, o kojima u subotu počinje rasprava u Skupštini Srbije. Zna se da će kabinet imati 18 resora, dva više nego sadašnji, a konačan sastav znaće se posle konsultacija unutar naprednjačkog tabora.
Prema Predlogu izmena Zakona o ministarstvima, koji su parlamentu uputila 152 poslanika stranaka vladajuće koalicije (sa liste SNS, PUPS, SDPS, PS, SPS i SVM), osim zaštite životne sredine biće osnovano još jedno novo ministarstvo - za evropske integracije. Tu, međutim, neće biti kadrovskih novina jer će taj resor voditi Jadranka Joksimović, koja je i do sada u Vladi bila zadužena za evropske poslove, kao ministar bez portfelja.
Socijalisti će u budućem kadrovskom mozaiku, osim Ružića, najverovatnije imati još najmanje tri člana - Ivicu Dačića, kao prvog potpredsednika i šefa diplomatije, Aleksandra Antića (energetika) i Slavicu Đukić Dejanović, koja će se i dalje baviti populacionom politikom.
Sigurna mesta i u budućoj vladi, kako sada stvari stoje, imaju i tri aktuelna potpredsednika: Rasim LJajić (trgovina), Nebojša Stefanović (MUP) i Zorana Mihajlović (građevina).
Očekuje se da svoje pozicije zadrže Nela Kuburović (pravda), Dušan Vujović (finansije), Mladen Šarčević (prosveta), Aleksandar Vulin (rad), Vanja Udovičić (sport) i Milan Krkobabić (ministar bez portfelja zadužen za javna preduzeća).
Do promena bi moglo da dođe u resorima odbrane, privrede, poljoprivrede i kulture, na čijem čelu su trenutno Zoran Đorđević, Goran Knežević, Branislav Nedimović i Vladan Vukosavljević.
Osnivanjem Ministarstva za evropske integracije gasi se Kancelarija za EU, a sve zaposlene u ovom telu, uključujući i v. d. direktora Kseniju Milenković, preuzeće novoformirani resor. S obzirom na to da se formira i resor ekologije, koji je do sada bio u okviru poljoprivrede, ubuduće će se taj portfelj zvati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Pojavile su se i spekulacije da bi Đukić Dejanovićeva mogla da se vrati na čelo parlamenta, umesto Maje Gojković.
- O mom povratku na čelo parlamenta zaista nije bilo reči. SPS je na stranačkim organima dogovorio imena četiri kandidata - kaže za "Novosti" Slavica Đukić Dejanović.
Sklapanje kadrovskog mozaika buduće vlade ulazi u foto-finiš od subote, za kada je Gojkovićeva sazvala drugo vanredno zasedanje Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sve o Ani Brnabić
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA