Najnovije

Kraj Sirize ili vešt taktički potez Ciprasa?

Grci biraju vladu drugi put za devet meseci na izborima koji su najavljeni za septembar. U Atini nisu iznenađeni potezom grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da podnese ostavku i raspiše izbore. Vaso Polikronopulu objašnjava da Cipras nije imao izbora nakon što je izgubio podršku trećine poslanika iz svoje stranke.

Cipras (Foto: flickr.com )

Cipras (Foto: flickr.com )

"Mislim da nije dobro što su ponovo raspisani izbori, ali Cipras je izgubio dosta podrške kada se glasalo za memorandum. Da se glasa o poverenju vladi, izgubio bi zato što za njega ne bi svi glasali svi njegovi poslanici. Nalazi se između čekića i nakovnja. Nije imao izbora i zato su svi očekivali da će raspisati izbore“, kaže Vaso Polikronopulu.

Memorandum je dokument koji je Grčka dogovorila sa međunarodnim zajmodavcima. Atina se obavezala da primeni paket nepopularnih mera štednje, što je bio uslov ministara finansija evrozone da odobre novu ratu kredita. Nakon iscrpljujućih meseci pregovora ovu gorku pilulu nisu mogli da progutaju mnogi članovi Sirize.

Situaciju u ovoj partiji nove levice za Sputnjik komentariše Nikos Hasapopulos, analitičar dnevnog lista "To Vima“: "Siriza je izgubila 25 odsto glasova u vladi, 35 članova vlade su pre dva sata izašli iz ove partije. Ali ljudi iz nekog razloga misle da je Cipras manje odgovoran za ovu situaciju od drugih“.

Za mnoge Grke nevolje tek predstoje.

"Svi su umorni, dosta im je izbora.Razočarani su jer niko ne može da reši njihove probleme i ljuti su zbog političke situacije, a naročito zbog političara koji ih predstavljaju“, kaže Hasapopulos.

Vanredni izbori će Ciprasu omogućiti da se oslobodi krila koje se usprotivilo uvođenju mera štednje. Ovo krilo, u kome je 25 članova koji su napustili Sirizu, najavilo je osnivanje nove partije čiji je lider bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis. Partija će se zvati „Narodna unija“ i zalagaće se za vraćanje na drahmu.

Cipras, međutim, i dalje ima veliku podršku Grka.

"I dalje je veoma popularan, verovatno zato što je mlad, i zato što još nije počeo da primenjuje mere štednje“, smatra analitičar grčkog lista.

"Ove mere će biti sprovedene u oktobru ili novembru, pre svega oporezivanje. Za sada još ništa nije preduzeo, pa je još uvek popularan“, navodi analitičar.

Polikronopulu veruje da će Cipras ponovo da pobedi.

"Velika je verovatnoća da će ponovo da dobije izbore jer ima podršku naroda kao premijer. U ovom trenutku nema ozbiljnu konkurenciju."

Ankete pokazuju da Siriza ima 40 odsto popularnosti, a brojni analitičari predviđaju da će na izborima dobiti apsolutnu većinu.

Pročitajte još:

Vostani Serbije

Zašto Rusija?

Izvor: rs.sputniknews.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA