Najnovije

DOGOVOR NA VIDIKU: Severna i Južna Koreja razgovaraju o rešenju oružane krize

Severna i Južna Koreja počele su razgovore na najvišem nivou, u pokušaju pronalaženja rešenja za izlazak iz krize koja je njihove dve države stavila na ivicu oružanog konflikta.
Granična oblast između Južne i Severne Koreje (Foto: Jutjub)

Granična oblast između Južne i Severne Koreje (Foto: Jutjub)

Razgovori u selu Panmundžom na granici dve države počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice, u protivnom će se suočiti sa vojnom akcijom. Južnu Koreju u razgovorima predstavlja savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Kim Kvang Đin i ministar za ujedinjenje Hong Jong Pjo, dok će severnokorejsku stranu predstavljeti visoki zvaničnici Hvang Pjong So i Kim Jang Gon. Inače, Pjongjang je saopštio da je spreman da uđe u "totalni rat" kako bi se odbranio i tvrdi da ta zemlja nije izazvala razmenu vatre s Južnom Korejom. "Stav vojske i naroda DNRK je ne samo da uzvrate ili se osvete već i da ne odbacuju totalni rat kako bi zaštitili svoj društveni sistem, svoj sopstveni izbor, onda kada su im životi ugroženi", navodi se u saopštenju koje je objavila državna Korejska centralna novinska agencija. Trenutna situacija je dospela na ivicu rata i sada se teško može kontrolisati, dodaje se u saopštenju. U očiglednom odgovoru na poziv Kine na uzdržanost obe strane, Severna Koreja poručuje da je "uzdržanost vežbala decenijama" i dodaje da "sada ničije poruke o uzdržanosti ne mogu da situaciju stave pod kontrolu", navodi agencija Jonhap. Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak nakon razmene artiljerijske paljbe između dve Koreje u zapadnom delu demilitarizovane zone. Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Severne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče. Lider Severne Koreje Kim DŽong Un naložio je vojsci da od popodneva po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u "poluratnom stanju". Severna Koreja je, tehnički, još u ratu sa Južnom Korejom posle okončanja Korejskog rata, koji je trajao 1950-53. i završio se primirjem, ali ne mirovnim sporazumom.
Sjedinjene Američke Države posvećene su odbrani svog bliskog saveznika Južne Koreje, rekao je načelnik Združenog štaba američke vojske general Martin Dempsi. U sinoćnom telefonskom razgovoru američkog generala sa visokim južnokorejskim zvaničnikom, Dempsi je "ponovio snagu saveza SAD–ROK (Južna Koreja)", navodi se u saopštenju iz Pentagona, preneo je AFP.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA