Mnogima su smokve omiljena namirnica, ali osim zanosnog ukusa one imaju i veliku nutritivnu vrednost, jer imaju višestruko blagotvorno dejstvo na organizam, obiluju vlaknima, mineralima, a nisu mnogo kalorične.
Suva ili sveža - smokva je blago za vaš organizam (Foto: pixabay)
Bez obzira na to da li su crne, zelene ili ljubičaste, ukusne i sočne smokve su po mišljenju nutricionista "jedan od najsavršenijih proizvoda prirode", jer blagotvorno deluju na celokupno zdravlje. Sveže, kao i suve smokve obiluju vlaknima (2,9 - 3,2 g u 100 g plodova), i drugim dragocenim supstancama koje podstiču rad i čišćenje creva. Nema boljeg prirodnog laksativa od par svežih smokava i čaše vode pre doručka. Mada sadrže šećere, sveže smokve imaju samo 47 kalorija u 100 grama, zbog čega se posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani. A zahvaljujući kalijumu, kalcijumu, magnezijumu, gvožđu, fosforu i vitaminima A i B grupe, predstavljaju savršeno sredstvo za okrepljenje i jačanje organizma. Ipak, treba imati na umu da sveže smokve imaju jače antioksidativno dejstvo nego suvi plodovi jer se prilikom sušenja neki antioksidansi uništavaju. Ova voćka je veoma otporna i retko je napadaju paraziti, pa joj nije potrebna nikakva hemijska zaštita. Zato slobodno, bez straha od pesticida, uživajte u njenim slatkim plodovima. Zbog velike količine gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, suve smokve se posebno preporučuju osobama koje pate od anemije i ženama u menopauzi radi sprečavanja osteoporoze.
Pročitajte još:
Izvor: novosti.rs
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.