Najnovije

Za noć je 7.000 izbeglica stiglo u Srbiju

Više od 7.000 izbeglica stiglo je u Srbiju u noći između subote i nedelje posle prolaska kroz Makedoniju, saopštio je Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).
Migranti u Beogradu (Foto: Jutjub)

Migranti u Beogradu (Foto: Jutjub)

Međunarodna federacija Crvenog krsta očekuje "dramatičan porast" broja izbeglica narednih dana. "Više od 7.000 ljudi je došlo u Srbiju u noći između subote i nedelje pošto su uspeli da iz Grčke pređu u Makedoniju i vozom krenu iz Đevđelije do Srbije", navodi se i dodaje da je na stotine još na granici, a očekuje se i novi talas pridošlica. Makedonija koja je u četvrtak uvela vanredno stanje i poslala policiju i vojsku na granicu da bi sprečila ulazak izbeglica iz Grčke, na kraju je otvorila granicu i pustila izbeglice. UNHCR je naveo da je dobio garancije od makedonskih vlasti da će ostaviti otvorenu granicu za izbeglice. Međutim, ta organizacija je zatražila od Makedonije da "pojača svoje prisustvo i kapacitete" na granici kako bi bio bolje organizovan prihvat ljudi, i dodala da je spremna da pomogne makedonskim vlastima ako to bude potrebno. UNHCR pomaže srpskim vlastima i nevladinim organizacijama pri prijemu izbeglica u Preševu. Ta organizacija je podelila određenu količinu humanitarne pomoći, kako su to zatražile srpske vlasti. "UNHCR ocenjuje da Grčka i Makedonija treba da ulože dodatne napore za rešavanje tog problema koji ne može da nestane preko noći i pogađa celu Evropu. Ponovo apelujemo na zemlje EU da povećaju pomoć Grčkoj, Makedoniji i Srbiji", rekao je direktor UNHCR za Evropu, Vensan Koštel. Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pozvala je na saradnju i zajedničke napore "na najvišem nivou" kako bi se zadovoljile potrebe migranata i upozorile na "dramatičan porast" broja izbeglica narednih dana koji stižu preko grčkih ostrva.
Pročitajte još:OPASNA DINAMIKA: NATO izvodi vojne vežbe tik do Rusije, tenzije rastu!Basurin: Ovo su dva scenarija koje je Kijev pripremio za početak rata!
Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA