Najnovije

DA LI ĆE IH VUČIĆ POSLUŠATI: Strane diplomate protiv vanrednih izbora

BEOGRAD - Strane diplomate u Beogradu ne podržavaju ideju srpskog premijera Aleksandra Vučića o održavanju eventualnih prevremenih parlamentarnih izbora, saznaje Danas od svojih diplomatskih izvora. Kako piše Danas, pozivajući se na svoje izvore, predstavnici zemalja EU, ali i ostalih država konačnu odluku o republičkim izborima prepustiće Vučiću, ali su mu više puta tokom proteklih meseci nagovestili da takvu odluku ne smatraju racionalnom.
EU (Foto: Pixabay)

EU (Foto: Pixabay)

Posle potvrde premijera da ozbiljno razmišlja o prevremenim izborima i da je lično sklon takvom rešenju, diplomate u Beogradu nisu sigurne da li je ovakvo ponašanje samo blef i medijska igra sa javnošću i opozicijom, radi skretanja pažnje s važnijih događaja, ili je Vučić zaista promenio mišljenje. Dodatno zbunjuje i činjenica, navode naši sagovornici, i to da je Vučić, pre gotovo mesec dana, izričito rekao da izbori nisu potrebni. Kako kažu, ako je blef, onda nije baš lepo tako igrati se s javnošću, a ako je namera raspisivanja izbora zaista ozbiljna, onda nema racionalnog -obrazloženja za takvu nameru. Sagovornici lista Danas objašnjavaju da se narodu lako može "prodati" priča o neophodnosti izbora, ali se predstavnicima zemalja EU ne mogu navesti racionalni razlozi za to. Kako navode, Vlada je postigla određeni ekonomski napredak, za zamenu ili smenu ministara i osalih funkcionera, pa čak i koalicionih partnera, kojima je premijer možda nezadovoljan, nisu neophodni izbori, normalizacija odnosa sa Prištinom se za sada dobro odvija, perspektiva otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa EU je otvorena ukoliko se postigne dogovor Beograda i Prištine, vladajuća koalicija i dalje ima veliku većinu u Skupštini Srbije, napadi opozicije, iako ih, očito, premijer lično shvata, nisu ubedljivi i zabrinjavajući, kampanja bi potrošila ogromnu energiju, resurse i usporila bi sve započeto po više osnova, a izvesno je da bi SNS ponovo osvojio većinu i situacija se ne bi mnogo promenila. Sve su to razlozi zbog kojih strane diplomate smatraju da do prevremenih izbora na republičkom nivou ne treba da dođe. Ipak, kako kažu, odluka je politička i zavisi od procene u Nemanjinoj 11. Prema njihovim rečima, ukoliko Beograd ne želi da se bavi sobom i želi usporavanje reformi i puta ka EU, odnosno ako mu odgovara nekoliko meseci stajanja u mestu dok nova vlada ne bude izabrana, onda se ni zemljama EU ne žuri, jer imaju dosta svojih problema kojima treba da se pozabave. Ovakav stav Zapada je saopšten, piše Danas, u prijateljskom i neformalnom okruženju što direktno premijeru što indirektno, više puta tokom prethodnih meseci kada god se potezala priča o mogućim izborima. Izvori Danasa navode da je Vučićev plan o eventualnim izborima jasan. Jasno je da je Vučić svoju navodnu odluku o održavanju izbora ostavio za kraj septembra, jer se u septembru očekuje preporuka za otvaranje prvih poglavlja. S tom odlukom EU, Vučić bi, kao i mnogo puta do sad njegovi prethodnici, siguran ušao u kampanju. Uz to, do kraja godine, kako je sam naveo, očekuju ga sastanci sa najvišim zvaničnicima SAD, Rusije i Kine, što bi dodatno ojačalo njegovu ionako vrlo jaku poziciju u očima šire javnosti.
Pročitajte još:Stefanović zbog sporazuma sa Prištinom udario na VučićaJovanović: Priznajmo Kosovo što pre, jer to će biti glavni uslov za članstvo u EU!
Svestan rizika Sagovornici Danasa ukazuju i na to da je i premijer svestan rizika koji nosi raspisivanje izbora i nadaju se da će takvo mišljenje prevagnuti. Tome u prilog govori to što je na poslednjoj konferenciji za novinare rekao da za vreme izbora gotovo da staje ekonomija, čijim je rezultatima čini se veoma zadovoljan, jer ih ističe prilikom svakog medijskog nastupa. Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA