Najnovije

OČAJNE PROGNOZE: 2100. Srbija će imati 2,9 miliona stanovnika

Ujedinjene nacije imaju za Srbe lošu vest: prema njihovom izveštaju, u narednih 35 godina izgubićemo više od 17 odsto populacije, čiji će broj nastaviti da pada do 2100. godine, a struktura da se menja – na gore.
Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Prema najpesimističnijim prognozama, u Srbiji bi 2100. godine moglo da živi tek 2,9 miliona ljudi! – S manjim brojem stanovništva slabiće i privreda, kao i broj radno produktivnih. Kad se prepolovi broj stanovnika, smanjuje se i njegov uticaj na međunarodnoj i ekonomskoj sceni – kaže ekonomista LJubomir Madžar. Naravno, uz pad broja stanovnika, ruku pod ruku ide i potreba za uvozom radne snage. – Toga će biti sve više sa smanjenjem broja stanovnika, posebno onih mladih, radno sposobnih, ali da li će to biti planska naseljavanja, spontana ili mešovita, to se sada ne može reći – navodi demograf Vladimir Nikitović. Ono što posebno zabrinjava su migracije stanovništva i pitanje kako se odbraniti od promene kulture. – To je moguće samo u jakim zemljama, poput Nemačke, s jakom privredom i nacionalnom svešću – tvrdi sociolog Slobodan Vuković, koji navodi da stanovništvo stari, da se produžava radni vek, a da je mladih radno sposobnih sve manje, zbog čega se postavlja pitanje ko će raditi da bi opstao penzioni fond.
Pročitajte još:NISU ZADOVOLJNI KANDIDATIMA? RTS ponavlja konkurs za direktoraČUDO POD OSTROGOM: Pao kamen sa manastiraNASELITI MIGRANTE ŠIROM SRBIJE: Ovo je plan Poverenice za zaštitu ravnopravnosti
Izvor: Blic  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA