Najnovije

ANTIĆU DA LI MORA TOLIKI OSMEH: Ministri igrali fudbal sa ubicom Srba, dok je premijer Vučić navijao

BRISEL - Pre četiri godine informacija o rukovanju Hašima Tačija i tadašnjeg predsednika Demokratske strane Borisa Tadića izazvala je brojne polemike u srpskoj javnosti. Među onima koji su tada kritikovali Tadića bio je i lider SPS i današnji ministar inostranih polova Ivica Dačić.
Smetalo im rukovanje, a danas igraju fudbbal (Foto: Printskrin RTS)

Smetalo im rukovanje, a danas igraju fudbbal (Foto: Printskrin RTS)

Dačić je tada rekao da je Tadić svojim postupkom dao "legitimitet čoveku za koga postoje indicije da je bio umešan u trgovinu ljudskim organima". Međutim, samo tri godine kasnije, Tači ne samo da je legitimni pregovarač u Briselu, već srpski ministri igraju fudbal sa njim. NJihovi osmesi tokom zajedničkog slikanja i utakmice pokazuju da ne osećaju ni najmanju mučninu što se pored njih nalazi čovek koji je čak i pravosnažno osuđen zbog organizovanja i ubistva više civila i policajaca na Kosovu i Metohiji, da je organizovao logore u kojima su silovane Srpkinje i za koja je sam Dačić tvrdio da je učesnik trgovine ljudskim organima. Još više čudi izveštavanje srpskih medija koji su druženje srpskog državnog vrha za dokazanim zločincem javnosti prikazali da najpozitivniji događaj. Da li su svi zaboravi da je Hašim Tači od 1992. godine, kad je završio terorističku obuku u Albaniji, bio u vrhu piramide koja je rukovodila  napadima na policiju i civile na Kosmetu. Tači je posle vojne obuke u Albaniji, sa pripadnicima armije Albanije i pod komandom njenih starešina, na području Srbice formirao neprijateljsko terorističko udruženje, kao deo terorističke organizacije OVK. „Tačijeva ekipa” je u početku izvodila napade na području Kosovske Mitrovice, Glogovca, Vučitrna i Srbice. Istraga je  utvrdila da je Tači bio među organizatorima napada vatrenim oružjem i bombama na objekte, vozila i pripadnike policije, vojske i izbegličke kampove 1993. na području Glogovca u kojima su ubijena četiri i ranjena tri policajca, dok je pokušano ubistvo još 16 ljudi.  Tači je naredio i učestvovao u terorističkom napadu na putu Kosovska Mitrovica– Peć u kojima su 17. juna 1996. ubijena tri, a ranjena šestorica policajaca. Srbija je tada osnažila poternicu za Tačijem i još sedam albanskih terorista, a na njen zahtev raspisana je i poternica Interpola. U logorima koji su se nalazili na teritoriji pod komandom Hašima Tačičija zatvoreni Srbi su bili izložene fizičkom i psihičkom maltretiranju.  Civili su bili prisiljeni da gledaju ubistva, seksualna zlostavljanja, mučenja i premlaćivanja. Utakmici koja je odigrana u Beču, između ekipe "Članica EU" i "Budućih članica", prisustvovao je i, ništa manje raspoložen, premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je bodrio "našu" ekipu (u kojoj je bio i Tači). Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić igrao je za Tačijev tim, dok je Dačić sudelovao u utakmici kao linijski sudija. Iako su pregovori sa Tačijem bili žalosna neminovnost koju nameću međunarodni činioci, učešće srpskog državnog vrha u revijalnoj utakmici sa dokazanim zločincem predstavlja ogromno poniženje Srbije i otvaranje nove rane porodicama Tačijevih žrtava.
Pročitajte još:NE MOGU MU NIŠTA: Čak trećina Rusa Putina smatra najvećim ponosom svoje zemljeSrbija da bude trpeljiva sa izbeglicama jer joj smeštju rat sa islamom
Izvor: Pravda    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA