Najnovije

GRCI OKREĆU LEĐA CIPRASU: Topi se prednost Sirize

Razlika između radikalne levice Sirize i desnice se smanjuje dvadestak dana pre prevremenih izbora u Grčkoj, i partija premijera Aleksisa Ciprasa sada je samo između jedan i tri poena ispred svog glavnog protivnika, Nove demokratuje, pokazuju dve ankete objavljene danas.
Cipras (Foto: flickr.com )

Cipras (Foto: flickr.com )

Siriza ima podršku od 25 odsto ispitanika, prema 22 odsto za Novu demokratiju, pokazuje anketa Univerziteta Makedonije koju je objavio liberalni dnevnik Katimerini. Aleksis Cipras je i dalje najpopularniji grčki političar (29,5 odsto), a vođa Nove demokratije Vangelis Mejmarakis ima podršku od 26 odsto. Prema drugoj anketi koju je objavio dnevnik Parapolitika a sproveo institut Metron Analisis, razlika između dve suparničke partije je samo jedan procentni poen, 22,2 procenta za Sirizu i 21,2 odsto za Novu demokratiju (ND). Anketa instituta ProRata koju je u petak objavio levičarski dnevnik Efimerida ton Sintakton davala je prednost Sirizi od 3,5 procentnih poena, i prema toj anketi za Sirizu bi glasalo 23 odsto. Ta anketa je prva objavljena od ostavke Ciprasa na mesto premijera. Neonacistička Zlatna zora je na trećem mestu sa 6,5 odsto u dve od tri ankete objavljene od petka. Anketa Katimerinija pokazuje međutim da bi treće mesto mogla da dobije Komunistička partija, KKE (šest odsto), ili partija levog centra To Potami (takođe šest odsto) koju je pre dve godine osnovao jedan novinar posle raspada socijalističkog Pasoka. Podrška Pasoku kreće se od 4,1 do 4,5 odsto, dok je stopa neopredeljenih 22, odnosno 15,5 odsto, zavisno od toga da li je objavljuje Metron Analisis ili univerzitetska studija.
Pročitajte još:Putin odbrusio Merkelovoj i Olandu: Ili Minski sporazum ili imamo rat!„Evropa bi da sarađuje sa Rusijom, ali nema volju da se suprotstavi Americi“
Izvor: Tanjug  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA