Najnovije

OPAKO: Obama provocira Putina - ali i celu Rusiju!

VAŠINGTON - Barak Obama, američki predsednik, posle jučerašnje javne objave da SAD ima pravo na Arktik i da će ih u tome ceo svet slediti, umanjujući ulogu Rusije na Arktiku, danas nastavlja sa provokacijama ruskih vlasti po tom pitanju.
Obama - želi Arktik (Foto: whitehouse.gov)

Obama - želi Arktik (Foto: whitehouse.gov)

Naime, Obama je na svom zvaničnom sajtu, odnosno, na sajtu Bele kuće objavio "ček kojim je kupljena Aljaska". Podsećamo, Aljaska je prodata za svega 7.2 miliona američkih dolara. Rusi su prodali Aljasku Amerikancima ne tako davne 1867. godine, a sada je Obama iskoristio ovaj fakt na polju borbe za Arktik, navodeći uz fotografiju čeka reči da su "te 1867. godine američke vlasti zaustavile napore Rusije da prošire svoj uticaj na pacifičku obalu Severne Amerike". Ovakva provokacija za cilj ima da podseti da je Amerika već jednom pobedila Rusiju po pitanju teritorija u ovom delu sveta. Juče je Obama izjavio da je gorući problem čovečanstva "globalno otopljavanje", skrenuvši pažnju na preteće katastrofe na Arktiku i ističući da Arktik nudi nove mogućnosti razvoja Sjedinjenih Američkih Država. Danas je otputovao na Aljasku i to je prvi put da jedan američki predsednik posećuje Aljasku. On je pred odlazak na Aljasku rekao da „na Aljasku ne ide zato što je ona lepa, nego zato što ona za SAD znači nove mogućnosti“. „Moj cilj je da ubedim druge nacije da se zajedno posvetimo problemu globalnog otopljavanja. SAD i Kina su učinile mnogo povodom tog pitanja. Postavili smo primer koji treba slediti. Još neke vodeće svetske zemlje pokušavaju da budu konstruktivne na tom polju.“ – kaže Obama vidno ne pominjući Rusiju kao faktora na Arktiku, iako je Rusija postavila već vojne baze tamo. On ističe Kinu kao nekoga ko je američki saveznik, otvoreno poručujući zapravo Rusiji da SAD žele Arktik. Obama je ovakvim nastupom otvoreno objavio svojevrsni rat Rusiji, što se vidi iz toga da je ceo svoj stav o Arktiku izneo umanjujući ogroman značaj i lidersku ulogu koju ima Rusija na ovom delu planete. Rusija od 2001. godine traži deo kontinentalnog praga ili šelfa (produženog dela kopna koji se nalazi ispod površine plitkog mora), između ostalih morske grebene Lomonosov i Medneljejev koji su bogati energentima, ali su njeni zahtevi ranije bili odbijani zbog nedostatka informacija, nedavno je objavio ruski Sputnik. Rusija je Ujedinjenim nacijama podnela revidirani zahtev za proširenje granice kontinentalnog šelfa na Arktiku na račun morskog grebena Lomonosov i drugih subjekata koji imaju kontinentalni karakter.
Pročitajte još:(UZNEMIRUJUĆI FOTO) NAJBRUTALNIJE DO SAD: Islamisti spaljuju četiri živa šiita vezanih lancima!Snimak eksplozije ispred Rade: Vatrogasac gađao demonstrante, oni na njega bacili bombu (VIDEO/FOTO)
Rusi su već izgradili vojne baze skoro na celom prostoru Arktika na koji polažu pravo. Reč je o teritoriji od oko 1,2 miliona kvadratnih kilometara i gotovo pet milijardi tona ugljovodonika. Na arktičko proširenje pretenduju još četiri države — Danska, Norveška, Kanada i SAD. O svojim pravima na ovu oblast javno je prva počela da govori Rusija još 2001. godine. Tada je zahtev bio odbačen, ali je u međuvremenu Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije pripremilo 11 tomova dokaznog materijala. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA