Najnovije

KO ĆE PREŽIVETI 2015? Simbol srpske industrije zatvorio vrata!

BEOGRAD - Rukovodstvo „Industrije motora i traktora“ uručilo otpremnine svim radnicima i zatražilo stečaj, čime je posle 61 godine stala proizvodnja traktora koji su orali širom sveta.
Nekada jedna od najjačih kompanija za proizvodnju poljopivredne mehanizacije, danas više ne postoji... (Foto: imt.co.rs)

Nekada jedna od najjačih kompanija za proizvodnju poljopivredne mehanizacije, danas više ne postoji... (Foto: imt.co.rs)

Srpski gigant IMT, simbol domaće industrije, koji je osamdesetih godina proizvodio 42.000 traktora godišnje, praktično više ne postoji. Naime, svih 370 preostalih radnika ove fabrike prošle nedelje dobilo je radne knjižice i uz otpremnine poslato kućama. - IMT praktično više ne postoji jer od prošle nedelje u njemu rade samo portiri, vatrogasci, pet direktora i nekoliko službenika u kadrovskoj službi koji završavaju dokumentaciju radnicima. Da bi dobili otpremnine u visini od 200 evra po godini staža, svi radnici, kojima IMT duguje više od 20 plata, morali su da potpišu izjavu da pristaju da im bude isplaćeno samo devet zarada, i to tek tokom prodaje ili likvidacije firme. Morali su da pristanu i da im država poveže staž za samo dve umesto za četiri godine, koliko im nije povezano, ali pod uslovom da ne tuže firmu, kaže Petar Grbić, doskorašnji predsednik Industrijskog sindikata u IMT-a. Da je proizvodnja u IMT-u mrtva, potvrdio je i direktor fabrike Zoran Radosavljević. - Svi radnici su prihvatili socijalni program. Pošto IMT više nema zaštitu države, imali smo obavezu da sačuvamo imovinu i da podnesemo zahtev za otvaranje stečajnog postupka, što smo prošle nedelje i uradili - rekao je Radosavljević.
Pročitajte još:
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA