Najnovije

Nikolić: Hrvati nisu obeleželi Dan pobede nad fašizmom, jer ne mogu protiv sebe!

BEOGRAD - Vojnom paradom je Hrvatska proteranim Srbima poručila da se ne vraćaju, rekao je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, na memorijalnoj akademiji u „Sava centru” povodom 20 godina od „Oluje”.
Nikolić drži govor (Foto: JuTjub)

Nikolić drži govor (Foto: JuTjub)

Skup u organizaciji Koalicije udruženja izbeglica počeo je intoniranjem himne „Bože pravde”. Akademiji su prisustvovali Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, ministar pravde, predstavnici Vlade Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika, članovi Skupštine Srbije i drugih državnih organa, gradski menadžer Beograda Goran Vesić… Nikolić je ocenio da je proterivanjem „hrvatskih građana srpske nacionalnosti dovršen istorijski zadatak Nezavisne Države Hrvatske”, nazivajući „Oluju” – „zverskom akcijom s elementima genocida”. – Srbija se moli da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi, ali izgleda da ne može samo jedna strana, srpska, konstantno da pruža ruku pomirenja, a druga da slavi tuđu nesreću i bol – istakao je Nikolić, a prenose agencije. Hrvatska je paradom, kazao je on, proslavila dan kada je nekažnjeno pobila i proterala svoj narod. – Naravno da paradom nisu obeležili Dan pobede nad fašizmom i nacizmom. Kud bi protiv sebe? – rekao je predsednik Srbije. Ističući kako „budućnost mora da se gradi u saradnji i prevazilaženju razlika”, on je dodao da je Srbija pokazala „iskrenu posvećenost miru i stabilnosti u regionu”. – Dok u Hrvatskoj Srbi nemaju pravo ni na natpise na ulicama na svom pismu, u Srbiji manjinske zajednice Ustavom imaju zagarantovana i veća prava od srpskog naroda –  rekao je Nikolić, zaključujući da Srbija očekuje minimum ljudskog dostojanstva. Patrijarh Irinej, poglavar SPC, ocenio je da je Srbija prvi put posle 20 godina u prilici da „otkrije svoj bol i pokaže rane”, dodajući da su Srbi, „iako mali narod, po broju žrtava veliki kao i Jevreji i Jermeni”. – Godinama smo prikrivali istinu u ime lažnog bratstva i jedinstva, štiteći one koje je trebalo da izvedemo pred sud. Mnogi su izbegli sud ovozemaljske pravde, ali pored ljudske, postoji pravda božja, koju niko ne može izbeći. Tragični su narodi koji svoju istoriju, kulturu i bitisanje temelje na krvi drugih – rekao je patrijarh Irinej.
Pročitajte još:(NE)MOGUĆE: Potpuni raskol između Nikolića i Vučića!?Ratna reportaža: Ni jednog muškarca, žene na Ilidži ne smiju pustiti u krevet dok koridor ne bude probijenOŠTAR PROTEST: Hrvatska se žali na Šešelja i Tomu!
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta rekao je da je koalicija uputila pismo predsedniku Evropskog parlamenta (EP) Martinu Šulcu i predstavnicima sedam poslaničkih grupa, apelujući da EP donese rezoluciju o „Oluji”. – NJome bi trebalo osuditi ratne zločine i etničko čišćenje Srba i zatražiti da Hrvatska kazni svoje zločince, prestane da slavi „Oluju” i počne da na jednak način tretira sve žrtve, i srpske i hrvatske – rekao je Linta. Na akademiji su se, između ostalih, obratili i prognanici iz Hrvatske, priređen je umetnički program, a prikazan je i dokumentarni film o stradanju Srba u „Oluji”. Izvor: Politika (D. B.)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA