Najnovije

Nikolić odbio da potpiše zakon

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije u suprotnosti sa Ustavom jer predviđa da pravo na kupovinu državne imovine imaju samo njihovi zakupci.
Tomislav Nikolić (Foto: JuTjub printskrin)

Tomislav Nikolić (Foto: JuTjub printskrin)

U obrazloženju predsednika Srbije se navodi da bi „donošenjem Zakona bio povređen Ustav, koji u članu 84 predviđa da svi imaju jednak položaj na tržištu”, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. Srpski parlament je usvojio Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije 31. jula, kojim se propisuje prodaja stanova, stambenih objekata, poslovnog prostora i poslovnih zgrada, a predsednik Srbije ga je vratio na ponovno odlučivanje Skupštini Srbije. „Zakon ne uređuje na odgovarajući način prodaju određenih nepokretnosti i zato što je u javnosti pre više od godinu dana bilo poznato da je u pripremi i da treba uzimati u zakup određenu državnu imovinu, onu koja je sada predmet prodaje”, smatra Nikolić, dodaje se u saopštenju. U obrazloženju predsednik je naveo da Zakon o javnoj svojini u članu 4. stavu 2. predviđa da „odredbe posebnih zakona kojima se uređuje režim stvari u javnoj svojini ne mogu biti u suprotnosti sa ovim zakonom, navodi se u saopštenju.
Pročitajte još:Štrbac: NATO je udario šamar HrvatimaKusturica: Gađao me ruskim govnima
„Odredbe Zakona o javnoj svojini, član 27 stav 1, član 29 stavovi 1 i 4 i član 35 stav 1, i sada ovlašćuju Vladu da odluči o pribavljanju i raspolaganju državnom imovinom (a to je prema članu 26 stav 1 tačka 4 i otuđenje)”, piše u saopštenju. Odredbe Zakona o javnoj svojini ovlašćuju Vladu da odluči o pribavljanju i raspolaganju na nepokretnim stvarima, kao i uslove za pribavljanje i otuđenje nepokretnosti, navodi Nikolić i podseća da je tim zakonom „predviđeno javno nadmetanje, a u posebnim uslovima, koji moraju da budu obrazloženi Aktom o ovakvom raspolaganju, stvari se mogu pribaviti ili otuđiti i neposrednom pogodbom”. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA