VRŠAC - Nikolaje Kotrla (63), poljoprivrednik iz Vlajkovca, nedaleko od Vršca, u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije registrovao je pod brojem 53804 svoj pronalazak: "Postupak za proizvodnju beskofeinskog napitka od cvekle", i time dosanjao svoj san.
Reč je o postupku za proizvodnju beskofeinskog napitka, koji pripada grupi surogata kafe. Kaže: "I kafa je i nije kafa, na tradicionalni napitak podseća i bojom, i ukusom, i mirisom". Nikolaje se nada da će njegov patent naći mesto na velikom tržištu, uprkos tome što, pored svih izuzetnih osobina, ima i jednu manu: skuplji je od prirodnog zrna kafe, i nije namenjen "širokim narodnim masama". "Skuplji jeste, ali ima spektar kvalitetnih osobina, koji preuzima od osnovne sirovine – cvekle, koju svako seosko domaćinstvo seje na svom posedu. Ideja da istražujem mi je pala na pamet, verovali ili ne, u snu, pre pet-šest godina. U međuvremenu sam, međutim, poremetio san, mozgajući, čitajući sijaset stručne i laičke literature, isprobavajući tehnološki postupak na desetine puta..., kako bih došao do formule koja obezbeđuje kvalitet mom napitku", kaže Nikolaje Kotrla, poljoprivrednik i pronalazač iz Vlajkovca, koji tvrdi da u svetu nema sličnog roizvoda, "mada je izvesna srodnost sa jednim iz Rusije bila na proveri". Nikolaje, inače, nije "običan seljak", jer se decenijama bavi šahom, i nosilac je titule majstorskog kandidata, baš kao i njegovi, na tom planu uspešniji, unuci Stefan, tek svršeni profesor geografije, i Sebastijan, student filologije. Kotrla kaže da je i za prirodnu kafu i za njegov napitak od presudnog značaja postupak pripremanja. Tom delu razgovora se pridružuje njegova supruga Ana, i objašava da je tiha vatra ključ uspeha u petominutnom pripremanju svake kafe, pa i ovog napitka. Mada se oslonio na mišljenja autoriteta, tehnologa, nutricionista i nalaza laboratorija, Nikolaje je napravio i svojevrsni test sa pet komšinica. Svaka je dobila po šoljicu njegovog napitka, i trebalo je da odredi koja je prirodna, a koja dobijena od prerađene cvekle. Dve su nesigurno rekle da je od cvekle, a tri da je od samlevenog zrna kafe. "Posle toga, kad god dođu, zahtevaju od Ane da im pripremi isključivo moju kafu", ponosno kaže Nikolaje. On tvrdi da je na brojnim degustacijama, u Srbiji i inostranstvu, retko ko pogodio da njegova kafa nije kafa. "A znate šta je u svemu 'šlag na torti'? Pa to što nakon ispijanja, na dnu šoljice ostaje soc boje topljene mlečne čokolade, koji nudi razne figurice za – gledanje u šolju, i uglavnom su to slike koje 'nagoveštavaju' lepe događaje. Pravi domaćinski proizvod. Iz Vlajkovca i okolnih sela, mnogo naših ima u Švajcarskoj, Kanadi, Švedskoj, Americi..., i kada se vraćaju u te zemlje obavezno ponesu i, u skromnim uslovima proizvedenu - moju kafu, čije je pakovanje svojevrsni suvenir", veli Nikolaje, koji je kao intelektualnu svojinu zaštitio i ambalažu – posudicu od bukovog drveta, u koju se pakuje materijal dovoljan za 300 mililitara napitka. Upitan o daljim planovima, Nikolaje vrti glavom, zagledan u jednu tačku ispred sebe, i kaže da proizvodnju cvekle, u ekološkim uslovima, ne vidi kao mogući problem, niti prepreku može da predstavlja prerada cvekle. Po njemu je obrada tržišta presudna, jer je za to potreban kapital, piše eVršac.
Pročitajte još:
Izvor: ekapija.com