Najnovije

SLUČAJ PIRANSKI ZALIV: CIA umešala prste u spor Hrvatske i Slovenije?

Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec najverovatnije će morati da podnese ostavku posle bruke oko arbitraže. Iako je još do pre dan-dva na sva zvona objavio kako je odabir novog arbitra veliki trijumf diplomatije, posle ekspresne ostavke predsednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrahama ponovo je zavladao šok u LJubljani.
Piranski zaliv (Foto: Vikipedija)

Piranski zaliv (Foto: Vikipedija)

Pokušaj prevare Slovence će skupo da košta, jer je arbitraža očito mrtva. Više je teorija kako je došlo do objavljivanja kompromitujuće prepiske bivšeg slovenačkog arbitra i službenice u Ministarstvu spoljnih poslova, a jedna od njih je da su u sve umešali prste Amerikanci.
I to posle dolaska ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, jer su tajno snimljeni razgovori iz kojih se vidi pokušaj prevare sa slovenačke strane objavljeni upravo u vreme dok je visoki gost iz Moskve bio u LJubljani. Americi smeta sve prisnije prijateljstvo Rusije i Slovenije, pogotovo kada je reč o saradnji na području energetike i navodno je CIA plasirala u javnost snimke kako bi zakomplikovala život Slovencima. Bez obzira na to da li je teorija tačna, činjenica je da je sadašnja slovenačka vlast debelo kompromitovana u Evropi. Nema govora da se u takvim okolnostima arbitraža može nastaviti, iako Slovenci na tome insistiraju. Dugoročno, posledice će biti veoma teške za slovenačku politiku, jer će na naplatu doći postupci iz prošlosti, kada je LJubljana skoro godinu dana kočila ulazak Hrvatske u EU. Ipak, analitičari procenjuju da se spor oko arbitraže neće bitnije odraziti na slovenačko-hrvatske odnose. Oni ionako nisu idealni već godinama, ali se ekonomska saradnja nastavlja, dok su Slovenci među najbrojnijim gostima na Jadranu.

Cerar ćuti

Premijer Miro Cerar, koji je u međuvremenu razmenio gotovo diletantski vođenu prepisku sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, ćuti, a slovenački mediji pritiskaju Erjaveca da odstupi. "Neka se dalje bavi svojom strankom penzionera", piše "Delo".
Pročitajte još:KAZNA ZA USTAŠU: Tompson dobija kaznu zbog ustaških pesama i pozdravaPOLICIJA UPADA U DŽAMIJE: U Makedoniji velika antiteroristička akcija protiv pripadnika Islamske države (VIDEO)NEOUSTAŠTVO NA PROSLAVI OLUJE: Mladi Hrvati urlaju „Ubij Srbina!“ (VIDEO)
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA