Đumbir, čvornovat koren karakterističnog, ljutog ukusa, jedan je od najšire korišćenih i najbolje istraženih lekova iz kuhinje.
U bliskom srodstvu sa začinima kurkumom i kardamomom, đumbir se najmanje 5.000 godina koristi kao lek i začin. Poznat je širom sveta zbog svoje sposobnosti da ublaži mučninu, povraćanje, jutarnju mučninu i ostale tegobe sa varenjem. Međutim, postoje dokazi o mnogim drugim koristima koje pruža. Evo tih situacija.
Zaustavlja migrene Danski istraživači su prijavili da jedna trećina kafene kašike svežeg ili đumbira u prahu, uzeta na prvi znak migrene, može smanjiti simptome blokiranjem prostaglandina, jedinjenja koja izazivaju zapaljenje u krvnim sudovima mozga. Za razliku od aspirina i njemu srodnih lekova, đumbir blokira samo one vrste prostaglandina koje izazivaju zapaljenje, a ne i one koje imaju korisnu ulogu, na primer jačanje želudačne sluzokože.
Bol kod artritisa Isti prostaglandini koji doprinose bolu kod migrene izazivaju i oticanje zglobova kod osoba sa reumatoidnim artritisom ili osteoartritisom. Jedno istaživanje je otkrilo da je đumbir ublažio simptome kod 55 odsto osoba sa osteoartritisom i 74 procenata onih sa reumatoidnim artritisom. Uzastopno stavljanje izdrobljenog korena đumbira na kožu može obezbediti dodatno olakšanje.
Zapušenost kod prehlada Đumbir može da blokira proizvodnju supstanci koje doprinose sužavanju bronhija u organizmu, kao i povišenoj temperaturi. Gingeroli u đumbiru takođe sprečavaju kašalj.
Snižava holesterol Laboratorijska istraživanja ukazuju da đumbir smanjuje apsorpciju holesterola u organizmu i da pospešuje njegovo izlučivanje.
Menstrualni grčevi Hemijska jedinjenja u đumbiru deluju kao spazmolitici i blokiraju bolne kontrakcije materice.