Najnovije

DA LI JE MOGUĆE: Srbija ulazi u proces priznavanja Kosova 18. decembra

PRIŠTINA - Prištinski list "Gazeta Ekspres" je objavio tekst u kojem ističe da će proces priznavanja Kosova od strane srpskih vlasti otpočeti 18. decembra.
Evropska Unija (Foto: Pixabay)

Evropska Unija (Foto: Pixabay)

Srpski mediji su objavili da će EU otvoriti pregovaračka poglavlja sa Srbijom 18. decembra, a prvo poglavlje se tiče statusa Kosova, piše Gazeta Ekspres. List analizira postojeću poziciju Srbije u procesu evropskih integracija, te ističe da će otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU biti i početak procesa priznavanja Kosova. "Gazeta Ekspres" ističe da činjenica da je poglavlje 35. koje se bavi statusom Kosova prvo na listi poglavlja koja će se otvoriti jasan pokazatelj da je Srbija rešila da reši najvažnije pitanje, a to je da priznavanje Kosova. List navodi da je čak i prema mišljenju velikog broja srpskih političkih analitičara, poglavlje 35 zapravo proces priznavanja Kosova od strane vlasti Srbije. U tekstu stoji da su lideri EU javno saopštili i potvrdili da će "prvo biti otvoreno poglavlje 35 koje je i najteže za državu Srbiju". Podsećamo, nedavno je lider Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, jasno poručio srpskoj javnosti da će priznavanje Kosova biti jedan od glavnih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj Uniji. Jovanović je pozvao da Srbija što pre omogući Kosovu stolicu u Ujedinjenim Nacijama, kao i da što pre prizna Kosovo kao nezavisnu državu, jer će to, kako kaže on, biti jedan od glavnih uslova za članstvo Srbije u EU. Prvi čovek Evropske Komisije, Johanes Han, izrazio je uverenje da će Srbija najverovatnije do kraja godine početi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja. Pozitivan signal na tom polju je poslala i Angela Merkel, državna kancelarka Nemačke, na samitu u Beču.
Pročitajte još:SPREMAJU NAM RAT: Diže se „Preševska dolina“ – traže isti status kao ZSO na Kosmetu!VUČIĆ ODBRUSIO EVROPI: Mnogo pričate, a malo radite – nijednu krizu niste rešili!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA