Najnovije

Ovo je najvažnija stvar za vaš mozak, a sigurno je ne unosite dovoljno u organizam!

Kada mislite na vitamine i minerale koji su vam neophodni, jod nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, ovaj mineral može da bude važniji i od kalcijuma i od vitamina C, a dnevno treba da unesete 150 mikrograma.
Mozak (Foto: pixabay)

Mozak (Foto: pixabay)

Prošle nedelje je jedan britanski list specijalizovan za dijabetes i endokrinologiju objavio da bi trudnice trebalo da uzimaju jod kao dodatak ishrani jer će to podstaći bebin kognitivni razvoj i povećaće IQ. Osim toga jod sprečava opadanje kose i podstiče njen rast, štiti vašu štitnu žlezdu i doprinosi uništavanju ćelija raka. "Jod je veoma značajan za naš organizam, naročito za funkcionisanje tiroidne žlezde. Jednom rečju, za normalan rad štitne zlezde", ističe nutricionistkinja Gordana Milićević.

Preporučene dnevne doze:

* Od 2 meseca do 4 godine- 70 mikrograma/dnevno * 4 godine i stariji, kao i trudnice i dojilje 150 mikrograma/dnevno Namirnice u kojima se nalazi jod su: morski polodovi, spanać, kopriva, beli luk (koji se inače smatra prirodnim antibiotikom), orašasti plodovi.. Dakle, u kojim namirnicama ga ima? - Najviše prirodnog joda pronađeno je u okeanu. Izuzetno veliki procenat joda nalazi se u algama koje se još nazivaju i povrćem iz mora. - Plodovi mora apsorbuju veliku količinu joda. Posebno se izdvajaju školjke, škampi i bela riba. Konzervirana tunjevina u ulju, takođe sadrži veliku količinu joda. - Iz povrća, orašastih plodova i žitarica je teško izvući dovoljno joda, ali ako unosite po nekoliko malih porcija, uspećete. - U čaši mleka od 200 ml ima oko 60 mikrograma joda. - U dva štapića od ribe ima oko 66 mikrograma joda. - U 125 ml voćnog jogurta ima oko 60 mikrograma. - Ako pojedete četiri školjke, unećete 69 mikrograma joda. - U dva kuvana jaja ima 54 mikrograma ovog minerala.
Pročitajte još:Samo 5 minuta vežbanja dnevno: Zdrava kičma za sva vremena! (VIDEO)DA LI STE MEĐU NJIMA: 350 miliona ljudi u svetu je depresivno
Izvor: 24sata.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA