Najnovije

IŠĆENKO: Porošenko i može krenuti u „pohod na Moskvu”, ali – do nje neće stići

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko javno je pomenuo tri moguće varijante razrešenja konflikta u Donbasu. Jedna od njih podrazumeva: ukrajinsku ofanzivu na Donjecku i Lugansku Republiku koja se završava pobedom Kijeva i pretvara u „pohod na Moskvu”.
Išćenko (Foto: Jutjub printskrin)

Išćenko (Foto: Jutjub printskrin)

Autoritetni znalac Ukrajine – Rostislav Išćenko, predsednik Centra za sistemske analize i prognoze – ovim povodom je odmah upozorio: „Krenuti u ofanzivu na rusku prestonicu – uopšte ne znači stići do nje”. Išćenko je u nastavku naglasio: „Porošenko je, u načelu, u pravu jer u svakoj situaciji postoje tri izlaza: odstupati, nastupati i ništa ne činiti. Međutim, ukrajinski lider nije precizirao čime se svaka od ovih varijanti može završiti za Kijev”. Među Porošenkovim snovima je i „uspostavljanje ukrajinske vlasti” nad delovima Donbasa koji su sada u sastavu Donjecke i Luganske Republike. Išćenko ukazuje da se o „uspostavljanju ukrajinske vlasti” govori u sporazumu Minsk-2, ali ističe: „U tom sporazumu uopšte ne piše da će biti uspostavljena Porošenkova vlast ili vlast ukrajinskih nacista. Minsk-2 podrazumeva promene u ustavu Ukrajine i njeno pretvaranje u decentralizovanu državu. U principu, može se raditi o formiranju meke konfederacije faktički nezavisnih država, zato što Minsk-2 pretpostavlja da će DNR i LNR imati pravo na spoljne ekonomske veze, a još – u suštini – pravo na svoje oružane snage koje će se nazivati narodnim milicijama. Drugim rečima: da će imati upravu koja će biti nezavisna od Kijeva”. Išćenko je čak uveren da Porošenko – ukoliko zaista realizuje Minsk-2 više neće biti na čelu Ukrajine. Prema njegovim rečima, čak i ako na teritoriji Donbasa bude uspostavljena formalno ukrajinska državnost, neformalno će ona ipak pripadati Donjeckoj i Luganskoj Republici. „Pošto Porošenko ne želi, a i ne može da realizuje Minsk-2, sva razmišljanja o virtuelnim mogućnostima ne znače ništa. Porošenko je načelno izneo varijante razvoja događaja koje su moguće, ali ih nije moguće realizovati sa pozicija kojih se drži kijevska vlast: za Kijev dobrog izlaza naprosto nema. Za Porošenka lično – najbolje je da negde pobegne, da ne mogu da ga nađu” – procenjuje Išćenko. Da podsetimo: Porošenko je – pored scenarija sa „pohodom na Moskvu” – pomenuo još dva. Drugi: podići ogradu oko Donbasa i prepustiti (DNR i LNR) teritorije koje kontrolišu. Sam Porošenko je ovu varijantu za sebe isključio i dodao da nikome ni komadić ukrajinske zemlje neće dati. Treći: uspostavljanje ukrajinske vlasti i suvereniteta u Donbasu preko realizacije sporazuma iz Minska.
Pročitajte još:Puškov poručio Evropi: Priznajte!„FAJLOVI VIKILIKSA“: Amerika planirala državni udar u Siriji pre 2011. godine
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA