Najnovije

USTAVNI SUD RS ODLUČIO: Referendum može da se održi!

BANJA LUKA - Ustavni sud Republike Srpske potvrdio - odluka Narodne skupštine o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH ne vređa vitalni nacionalni interes Bošnjaka.
Ustavni sud Republike Srpske (Foto: Jutjub)

Ustavni sud Republike Srpske (Foto: Jutjub)

Da Republika Srpska ima pravo na referendum, jer joj tu mogućnost pruža njen Ustav, i da odluka Narodne skupštine nema nacionalni predznak i ne vređa druge narode, potvrdio je i Ustavni sud Republike Srpske. Jasno je to bilo i predsedniku Republike Miloradu Dodiku kada se odlučio da rad BiH pravosuđa ocene građani, jer je propao dogovor postignut s bivšom visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Dijalogu Srpska daje još jednu šansu. Hoće li je biti - odgovor je u Briselu, gde se sutra nastavljaju razgovori o reformi pravosuđa. "Mi tražimo brza rešenja. To ne mogu biti rešenja koja će se odugovlačiti. Mi nismo ni jednog trenutka rekli da nećemo održati referendum, ali smo rekli da u dijalogu tražimo rešenja za ono što treba da da odgovor i sam referendum", istakao je predsednik Dodik. Iako je nezahvalno komentarisanje sudskih odluka, predsednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović kaže da je Ustavni sud samo potvrdio da je Narodna skupština mesto gde se poštuje Ustav i Zakon: "Moram da izrazim zadovoljstvo što je Sud potvrdio ispravnost NSRS, što nismo prekršili i ušli u skukob jednog zakona... Očekujem da odluka Narodne skupštine bude provedena". Opozicija koja je uskratila podršku inicijativi predsednika Republike, kaže, da je odluka Ustavnog suda očekivana. SDS ponovo postavlja pitanje – šta i kako dalje? Održi li se referendum lider NDP-a Dragan Čavić predviđa "grčki scenario". Kaže: "Pozivam SNSD da provede referendum.... Neka nam je Bog na pomoći". SNSD-ov Milan Kovač kaže da su stavovi ove stranke jasni: "Pitanje je veliko šta će, a šta neće biti? Dijalog ide, ali verujte da će referenduma biti". Bošnjaci najavljuju apelaciju Ustavnom sudu BiH. Hoće li je podneti lider SDA Bakir Izetbegović, još ne otkrivaju. Senad Bratić kaže da će "u svakom slučaju, nadležno lice, uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH". Hoće li biti referenduma, odgovor bi mogao, za dva dana, da stigne iz Brisela. Tamo će ministri pravde Anton Kasipović, Mato Jozić i Josip Grubeša s komesarom za proširenje Johanesom Hanom, pokušati da dogovore ono što je za BiH i bošnjačke stranke "osinjak" kome ne treba prilaziti. On se zove pravosuđe.
Pročitajte još:Dodik: Izvorni Dejton umesto novih izmena – šansa BiHSAHRANJUJU RS: Ponašanje srpskih predstavnika na nivou BiH je veleizdajničko, biće pozvani na odgovornost!
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA