Najnovije

GLEDAJTE UŽIVO: Antidržavni protest u Kišnjevu - "majdan" u najavi! (VIDEO)

MOLDAVIJA - U glavnom gradu Moldavije, u Kišnjevu, u toku je masovan protest ljudi, a zahteva se smena vlasti i raspisivanje parlamentarnih izbora.
Protest u Kišnjevu (Foto: JuTjub)

Protest u Kišnjevu (Foto: JuTjub)

U Moldaviji za razliku od Ukrajine, na protestu protiv vlasti učestvuju i glasači orjentisani ka Rusiji, kao i glasači orijentisani ka EU, pa iako postoji društvena polarizovanost i podeljenost oko EU politike Moldavije, protiv aktuelnih vlasti su i jedni i drugi. Analitičari ocenjuju da Moldavija može postati kritična samo ukoliko "Zapad" umeša svoje prste, te polarizuje antiruska raspoloženja, a proteste pretvori u "borbu za EU" kao što je to urađeno u Ukrajini. "Narod želi iskrene promene i protesti neće biti prekinuti“. – kaže Konstantin Kosačev, predsednik Komiteta za međunarodna pitanja pri Državnoj Dumi RF i ističe da su moguća tri scenarija. „Vlast može prići narodu i u miru se dogovoriti s njim, mada teško, jer za sada dijalog odbijaju obe strane. Moguće je da demonstracijama budu iznuđeni prevremeni izbori, te da izbori budu legitimno održani, a treći scenario je opcija „obojene revolucije“ u Moldaviji.“ – kaže Kosačev. Kosačev ističe da je „obojena revolucija“ moguća u slučaju da stanovništvo koje je proevropske orijentacije pokuša da prevlada i krene u stvaranje svojevrsnog „majdana“. U tom vrtlogu bi se kristalisalo kao goruće pitanje Pridnjestrovlje i na taj način drugi deo stanovništva odelio od „proevropskih“ struja, što bi dovelo do reakcije zvanične Rusije, kaže Kosačev. Tu bi se ponovila propaganda kao u Ukrajini, a to znači priču o tome kako „Rusi dolaze!“, navodi on. Podsećamo, pokrajina Pridnjestrovlje se otcepila od Moldavije i od tada su ruske trupe prisutne u toj oblasti. Zbog prisustva ruskih trupa, u geopolitičkim analizama, Pridnjestrovlje se često označava kao moguće žarište i prostor novog konflikta Rusije i Zapada. Pratite uživo:
Pročitajte još:The Telegraph: Velika Britanija će srušiti NATO alijansu – Britanci se okreću Putinu!Peskov odbrusio Obami: Nemate pojma!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA