Najnovije

Gradonačelnici traže od EU akciju po pitanju migranata

Gradonačelnici Pariza, Barselone, grčkog ostrva Lezbosa i italijanske Lampeduze pozvali su danas u zajedničkoj kolumni vlade članica Evropske unije da urade više kako bi pomogli migrantima.
Migranti u parku kod železničke stanice (foto: Jutjub)

Migranti u parku kod železničke stanice (foto: Jutjub)

Apel gradonačelnice Pariza An Idalgo, gradonačelnice Barselone Ade Kolau i predsednika opština Lezbosa i Lampeduze, ključnih tačaka ulaska migranata na evropski kontinent, objavljen je danas u španskom listu "Pais", prenela je agencija AFP. "Evropski gradovi su spremni da postanu utočišta. Države odobravaju status azilanata, ali su gradovi ti koji obezbeđuju krov nad glavom", napisali su gradonačelnici u kolumni pod naslovom: "Mi, gradovi Evrope". "Naše opštinske službe već rade na planovima prihvata izbeglica, kako bi obezbedili hranu, smeštaj i dostojanstvo svim onima koji beže od rata i gladi. Sve što je potrebno je pomoć država", navodi se u kolumni. Tekst je objavljen dan uoči vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, sazvanog kako bi se iznašla hitna rešenja za izbegličku krizu bez presedana u istoriji EU. "Tražimo od njih da ne okreću leđa gradovima, da slušaju plač koji dolazi iz njih, potrebna nam je podrška i saradnja sa državom", istakli su gradonačelnici. Najveća izbeglička kriza u Evropi od Drugog svetskog rata je podelila "stari kontinent", pri čemu Nemačka insistira na obaveznim kvotama za prihvat izbeglica u EU, dok se tome oštro protive istočnoevropske zemlje.
Pročitajte još:Grupa migranata pokušala da uđe u kasarnu na TopčideruVučić: Do 2020. godine Srbija 29. članica Evropske Unije
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA