Pročitajte još:Sok od paradajza topi kilogrameTri namirnice za koje niste znali da su kancerogene!Izvor: Stajedemo.com
PAZITE SE: Ove namirnice vašem telu škode!
Paštete Paštete spadaju u grupu proizvoda sa najlošijim kvalitetom. Za paštete se uglavnom koristi meso najlošije kategorije i MOM (mehanički okoštano meso) jer su ove sirovine najjeftinije. Oko 50% paštete čini sve ono što nije meso: voda, masnoće, kožice, iznutrice, izolati, skrob, so, začini itd. U paštete ide velika količina soli, koja se ne oseća toliko na ukusu jer se u paštete dodaje dekstroza koja maskira ukus slanosti. Za svinjske paštete se MOM ne koristi u tolikoj meri, jer je pun vezivnih tkiva i težak za obradu, dok se pileći MOM često koristi. Savetujem vam da naročito izbegavate paštete u crevu, jer su one još lošijeg kvaliteta. Posebnoj grupi pripadaju, takozvane, vegeterijanske paštete: od soje, pečuraka, paradajza itd. One su pune biljnih ulja i procenat masnoće kod ovih pašteta je često veći nego kod običnih. Proizvodi mesne industrije kao što su viršle, salame, pica šunke itd. kod nas se rade na ivici kvaliteta, ali oni zaslužuju poseban tekst. Margarin Zbog ubeđenja da su životinjske masti loše po naše zdravlje, ali i zbog činjenice da je margarin znatno jeftiniji od putera, mnogi ljudi su puter zamenili margarinom. Margarin je hidrogenizovano biljno ulje, najčešće suncokretovo ili kukuruzno. Proces hidrogenizacije podrazumeva prevođenje masti iz tečnih u čvrste, a u margarin se po zakonu moraju dodati vitamini A, D i E kako bi sastav bio što sličniji puteru. U procesu proizvodnje margarina nastaju trans masti, za koje je dokazano da utiču na povećanje lošeg holesterola i smanjenje dobrog holesterola. Konzumiranje margarina je zbog toga povezano sa većim rizikom oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. Štetne trans masti Trans masti kakve se nalaze u margarinu su štetne, čak i u malim koncentracijama. Iako je proizvodnja margarina napredovala i količina trans masti najčešće ne prelazi 1% (ranije je taj procenat iznosio i do 29%), u puteru takvih trans masti nema (u puteru postoje trans masti koje su jako korisne, poput CLA, a puter je bogatiji prirodnim vitaminima koje naš organizam lakše usvaja. Majonez Oko 75% majoneza čini suncokretovo ulje. 100 grama majoneza ima više kalorija nego 100 grama slanine, s tim što ćete u slanini pored nešto proteina naći i značajne količine vitamina A. Još jedan primer je da jedna kašika majoneza ima više kalorija nego cela banana. Diet margarini imaju manje masti, ali i dalje nemaju nikakvih nutritivno vrednih sastojaka. Majonezi sa maslinovim uljem imaju do 15% maslinovog ulja, a ostatak je suncokretovo ili kukuruzno ulje. Suncekrotovo ulje je u našoj tradicionalnoj ishrani već previše zastupljeno i nema potrebe za još jednim nepotrebnim izvorom. Topljeni sir Kao što se paštete ne prave od čistog mesa, tako se ni topljeni sir ne pravi od čistog sira. Dobro, možda preterujem, ali, zapravo, proces proizvodnje je sličan. U topljenom siru ima oko 50% sira, a ostalo su voda, proteini, masnoće, razni dodaci i so. Soli ima, otprilike, dva puta više nego u običnom siru. Procesom topljenja se ubijaju sve probiotske i druge bakterije koje imaju pozitivno delovanje na naš digestivni trakt i deo vazuha iz sira se izbacuje. Ukratko, topljeni sir je mnogo kaloričniji od običnog, bez benefita od strane probiotskih bakterija i ima previše soli. Zamene za čokoladu Čokolada je sjajna namirnica jer sadrži kakao. Kakao sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje ćelija i fitonutrijente koji mogu povećati dotok krvi u mozak, štite krvne sudove, popravljaju raspoloženje i fokus. Zakonom je regulisano da proizvodi koji nemaju dovoljno kakaa ne mogu biti deklarisani kao čokolada. Ovakvi proizvodi mogu biti deklarisani kao kakao tabla, šećerna tabla, zamena za čokoladu i slično. U zamenama za čokoladu ima više šećera, a umesto kakao maslaca se uglavnom koriste hidrogenizovane biljne masti ili palmino ulje. Iako regularna čokolada ima oko 50% šećera, zbog visokog udela masti ne dolazi do brze insulinske reakcije. Svakako, unos šećera treba ograničiti i preporuka je da konzumirate čokoladu sa visokim udelom kakaa. Energetska pića Energetska pića sadrže stimulante kao što su kofein, taurin i preko 10 % šećera, osim ako nisu diet varijante. U ovim proizvodima ima znatno više kofeina nego u kafi, a kombinacija sa taurinom ima sinergistički efekat. Stimulanti povećavaju krvni pritisak, ubrzavaju rad srca, sprečavaju normalan san i dehidriraju organizam. Ova pića nikako ne treba konzumirati prilikom vežbanja jer se tako rizikuje gubitak velike količine vode i elektrolita, kako znojenjem prilikom vežbanja, tako i diuretskim delovanjem kofeina.
Bonus video
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
portala "Pravda" kao i TV produkciju.
Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.
Kolumne
Amerikanac a heroj? Kod Rusa i takvi postoje
Postoji jak po svom emocionalnom naboju i zastrašujući po svojoj dokumentarnoj istini film...
Galijašević: Bosna neće biti mirna dok u Sarajevu ne prestanu da od nje prave pašaluk
Ćeranić: Oni koji Dodiku u sarajevskom procesu rade o glavi mogli bi odgovarati za zloupotrebu položaja
Kad ruski ekonomista pročita Nikolaja Srpskog: Evropsko propadanje je davno predskazano
Vrhu Zapada je do mozga došla prosta mudrost: "Kada je ptica živa, ona jede insekte, ali k...