Najnovije

IZBEGLIČKA KRIZA: Austrija vraća izbeglice Sloveniji i Hrvatskoj - haos na graničnim prelazima (UŽIVO VIDEO PRENOS)

BEČ - Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner izrazila je danas nezadovoljstvo talasom izbeglica koji se kroz Hrvatsku i Sloveniju kreće prema Austriji i Nemačkoj i istakla da joj je neshvatljivo da u tim zemljama nije zabeležen gotovo nijedan zahtev za azilom. Mikl-Lajtner je upozorila kako se evropska pravila o azilu "Dablin" odnose na Hrvatsku i Sloveniju, prenose hrvatski mediji. Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je istovremeno saopštilo da će se dablinska procedura za vraćanje izbeglica u Hrvatsku i Sloveniju pokrenuti, jer "niko ne veruje da su te dve zemlje zemlje bez budućnosti", piše austrijski list "Krone". U Hrvatsku je od početka izbegličke krize do danas u 13 sati ušlo oko 21.000 izbeglica, od čega ih je 2.500 trenutno u Tovarniku, objavilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju se navodi i da je tokom današnjeg dana iz Hrvatske izašlo oko 3.000 izbeglica, prenose hrvatski mediji. Istovremeno je u Sloveniju ušlo više od 1.500 izbeglica, dok još 600 čeka na ulazak na granici sa Hrvatskom, saopštila je slovenačka policija.

Ne može se iz Hrvatske u Mađarsku

Mađarska je u potpunosti postavila bodljikavu žicu na granici sa Hrvatskom u dužini od 41 kilometar, u pokušaju da zaustavili priliv izbeglica u zemlju, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. „Zaštitna ograda kompletirana sinoć”, rekao je predstavnik Ministarstva Atila Kovač za AFP. Preostalih 330 kilometara granice između Mađarske i Hrvatske ide duž reke Drave koju je teško preći, napominje AFP.

Sijarto: Hrvatska lagala u lice Mađarsku i EU

Hrvatska je "lagala u lice" Mađarsku i Evropsku uniju tvrdivši da postoji bilateralni sporazum za prebacivanje hiljada izbeglica iz Hrvatske preko mađarske granice, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. On je takođe optužio Hrvatsku da je "povredila suverenitet Mađarske" time što je poslala izbeglice vozom preko granice u pratnji hrvatskih policajaca, preneo je Rojters. "Umesto da se pošteno pobrinu za izbeglice, oni su ih poslali pravo u Mađarsku. Kakva je to evropska solidarnost?", zapitao se Sijarto na konferenciji za štampu u svom rodnom gradu Dunakesi, dodajući da će Mađarska ubrzati izgradnju ograde "tamo gde je to neophodno" duž gran
Izbeglice u Zagrebu (Foto: Jutjub)

Izbeglice u Zagrebu (Foto: Jutjub)

Protest kod centra za azilante na istoku Nemačke

Desničarski demonstranti protestovali su ispred novog centra za azilante u istočnom nemačkom gradu Bišofsverda, bacivši flašu na autobus koji je pristizao sa izbeglicama i uzivikujući rasističke uvrede, preneli su danas nemački mediji. Mediji su javili da je oko 100 demonstranata pokušalo da blokira put ka centru za azilante i da je policija morala da zaštiti izbeglice od njih dok su kasno sinoć ulazili u zgradu, preneo je AP. Ovo je druga noć za redom da su u Bišofsverdi, istočno od Drezdena, organizovani protesti protiv centra za azilante.

Slovenija: Deo migranata ide peške ka Austriji

U Sloveniju je u poslednja dva dana preko "zelene granice" i mimo prelaza, prema podacima policije, ušlo oko 1.300 izbeglica, izvestili su danas mediji. Izbeglice su i danas pokušale da uđu u Sloveniju i pored upozorenja slovenačkih vlasti da ta država, koja je deo šengenskog prostora, ne sme da postane koridor za njihov prelazak ka Nemačkoj i skandinavskim zemljama gde većina njih želi da stigne, prenela je Hina. Prema izveštajima slovenačkih medija, izbeglice su primećene u blizini Maribora, gđe je privedeno nekoliko grupa, ali jedna, od oko 250 ljudi, nastavlja put prema Austriji krećući se lokalnim putevima, u nameri da pređe preko graničnog prelaza Šentilj.

Finska uvela kontrolu na granici sa Švedskom

Finska je danas u gradu Tornio na severu zemlje uvela pograničnu kontrolu za tražioce azila koji stižu iz Švedske, istovremeno dok su u tom gradu održane demonstracije protiv rastućeg priliva izbeglica. "Od sada će na graničnom prelazu u Torniju biti primenjivane kontrole koje će sprovoditi policija", saopštilo je finsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a preneo je Rojters. Ministarstvo je istaklo da izbeglice više neće moći da nastave putovanje iz Tornija dalje prema drugim mestima u Finskoj bez da se prvo ne registruju kao tražioci azila. "Situacija ne severu je izmakla kontroli. LJudi su iz Tornija su odlazili u bilo koju policijsku stanicu u Finskoj", izjavio je zvaničnik ministarstva Paivi Nerg za onlajn izdanje finskog lista "Helsingin Sanomat".

U Sloveniji novi incidenti

Nova velika drama odvija se na hrvatsko-slovenačkoj granici, na graničnom prelazu Harmica. Zagrebački "Jutarnji list" piše da su Slovenci "izuzetno spori u propuštanju izbeglica" i da žele da evidentiraju baš svakog, pa se stvorila velika nervoza. "Porodice su, zbog davanja prednosti prolasku ženi i deci, razdvojene pa je nastalo veliko naguravanje. Granični su ih policajci počeli su da puštaju na kašičicu, ali stanje je napeto. Deca vrište, žene plaču, muškarci viču...", piše "Jutarnji". "Sve je dodatno eskaliralo u trenutku kada je televizijski snimatelj agencije AP, inače Amerikanac, sa slovenačke strane prišao policijskom kordonu i probio ga kako bi ušao među izbeglice. Policajci su ga na mestu oborili, savladali, dvojica su legla na njega i, uz njegove glasne jauke, uhapsili ga i odveli u policijske prostorije", navodi list.

Slovenija počela da pušta izbeglice

Slovenačka policija počela je da pušta izbeglice na graničnom prelazu Rigonci, a potom ih autobusima prevozi u Brežice na registraciju. U Sloveniju je do sada prešlo oko 1.800 muškaraca, žena i dece. U LJubljani je sinoć završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost nakon koje je premijer Miro Cerar izjavio da za sada država vlada situacijom i da ima spremne i različite scenarije. "Ako priliv izbeglica bude bio veći, odgovorićemo određenim merama, ali nikako nasiljem", rekao je Cerar i dodao da je Slovenija u stalnom kontaktu sa susednim državama s kojima se usklađuju mere za suočavanja s izbegličkom krizom.

Mađari optužuju Hrvatsku za izdaju Evropske Unije

Predstavnik mađarske vlade Zoltan Kovač ocenio je danas da je "Hrvatska izdala Mađarsku i Evropsku uniju, jer nije uspela da adekvatno zaštiti spoljne granice Unije". Drugi mađarski zvaničnik rekao je da nema znakova o usporavanju priliva izbeglica. "Hrvatska je izdala ne samo Mađarsku već i Evropsku uniju i odustala od svih zakonskih mera na koje se obavezala", rekao je Kovač na konferenciji za novinare. On je dodao da Hrvatska "neprestano" dovodi izbeglice na mađarsku granicu.

Pakao u Hrvatskoj

Prema poslednjim podacima koji je objavio hrvatski MUP, u tu zemlju je ušlo 17.089 migranata. Oni se od petka autobusima i vozovima šalju prema Mađarskoj, a deo ih je u sopstvenom aranžmanu krenuo ka Sloveniji. Vlada je u subotu ujutro objavila da je tokom noći iz Tovarnika krenuo još jedan voz s ukupno 11 vagona punih izbeglica, koji je u 5:20 sati stigao u Botovo na granici s Mađarskom. Nakon iskrcavanja, kompozicija je krenula natrag za Tovarnik da bi pokupila još ljudi.

Suzavcem na migrante - 10 povređenih

Slovenačka policija bacila je sinoć suzavac i povredila desetoro izbeglica koje su nešto ranije zaustavljeni pri pokušaju prelaska granice Hrvatske i Slovenije, na ničijoj zemlji kod hrvatskog mesta Harmica, javlili su hrvatski mediji. Televizija N1 navodi da je jedna žena, usled haosa, pala u nesvest. Detalji incidenta za sada nisu poznati. Malo pre ovog incidenta reporter Politike je prešao slovenačku granicu na prelazu Obrežje. Prelaz je pod jakom blokadom policije. Prema procenama sa terena tu je pristiglo oko 1.500 azilanata i oko 200 policajaca pod punom opremom za razbijanje mase. Slovenačke vlasti nastoje da registruju migrante. Teren u blizini slovenačko hrvatske granice stalno nadleću helikopteri sa jakim reflektorima pretražujući zonu oko prelaza. Više stotina izbeglica iz Sirije su iz Zagreba došle do granice sa Slovenijom, gde su tražile da ih puste preko granice kako bi nastavile put u Zapadnu Evropu. Slovenačka vlada je ranije saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant, javlja Tanjug. U Sloveniju je iz Hrvatske do danas popodne ilegalno ušlo oko 1.000 izbeglica, prenose slovenački mediji, pozivajući se na nepotpune podatke policije. Na graničnom prelazu Bajakovo između Srbije i Hrvatske je mirno, nema ničega osim dugačke kolone šlepera..

Demantovano da su hrvatski policajci uhapšeni

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske saopštilo je večeras da su neistinite informacije mađarskih medija da su hrvatski policajci uhapšeni u Mađarskoj. „S obzirom da pojedini mediji objavljuju informacije o navodnim hapšenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske obaveštava javnost da je reč o neistinitoj informaciji”, piše u saopštenju MUP-a Hrvatske. Mađarski mediji su ranije javili da se na graničnom prelazu u Baranji dogodio međunarodni incident, kada su, navodno, mađarski policajci zaustavili voz s izbeglicama i 40 naoružanih hrvatskih policajaca. Mediji su javili da su hrvatski policajci koji su se nalazili u pratnji voza navodno razoružani i privedeni u Mađarskoj. Takođe se navodi da je priveden i mašinovođa. Jutarnji list preneo je izjavu portparola mađarske vlade Zoltana Kovača, koji je rekao da su hrvatski policajci prešli državnu granicu bez dozvole mađarskih vlasti, kao i izjavu savetnika mađarskog premijera Viktora Orbana za unutrašnju bezbednost Đerđa Bakondija da su mađarski policajci uhapsili mašinovođu i razoružali hrvatske policajce, kao i da su izbeglice upućene u centre za registraciju gde mogu da zatraže azil. Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač u petak uveče izjavio je da je "došlo do ogromnog incidenta, stigao je nenajavljeni voz na mađarsku teritoriju na kojem je bilo 1.000 migranata i 40 policajaca koji su razoružani". "To je kršenje međunarodnog prava i mađarske granice, pokrenuli smo postupak i istragu", rekao je Kovač, Savetnik Viktora Orbana, Gerđ Ba kondi izjavio je da je mađarska policija razoružala 40 hrvatskih policajaca koji su bez obaveštenja i naoružani ušli na teritoriju Mađarske, prenosi atv.hu. Strani mediji objavili su da su hrvatski policajci uhapšeni, ali je to MUP Hrvatske demantovao.

Izbeglice probile hrvatsko-slovenačku granicu, Slovenci šalju pojačanje

Slovenačka policija poslala je pojačanje na granični prelaz kod Harmice, pošto su izbeglice uspele da probiju granicu na hrvatskoj strani, piše “Večernji list“. Oko 50-ak specijalaca je pristiglo na taj granični prelaz, a izbeglice i dalje dolaze. Granični prelaz Harmice bio je u potpunoj blokadi. Slovenačka interventna policija blokirala je ranije put za više stotina izbeglica koji su pokušali da pređu slovenačku granicu iz sela Harmica, sa hrvatske strane granice. Izbeglice su prelazile mali most preko reke Sutla na ničijoj zemlji, među kojima je bila i jedna žena sa ružom, ali im se na putu preprečio kordon slovenačke interventne policije, javila je agencija Rojters. Nešto ranije je isti most, ali ka hrvatskoj strani, prešla grupa slovenačkih aktivista, skandirajući: "izbeglice, dobrodošli!" Slovenačka vlada je saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant. U Sloveniju je iz Hrvatske do danas popodne ilegalno ušlo oko 1.000 izbeglica, prenose slovenački mediji pozivajući se na nepotpune podatke policije.  

Hrvatska zatvorila granicu sa Srbijom

Hrvatske vlasti zatvorile su granicu sa Srbijom zbog priliva izbeglica, a Srbija, Slovenija i Mađarska im upućuju najoštrije kritike. Srbija je poručila da će na međunarodnom sudu tražiti zaštitu svojih prava. [caption id="attachment_509779" align="aligncenter" width="650"](Foto: Jutjub) Hrvatska zatvorila granice (Foto: Rojters printskrin)[/caption] Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje saopštili su da će čest graničnih prelaza koji su blokirani, ostati zatvoreni do daljnjeg. Šef smene stanice hrvatske granične policije Bajakovo, Damir Culi rekao je Tanjugu da je granični prelaz Bajakovo na granici između Srbije i Hrvatske ostao otvoren, da radi normalno i da je prohodan za sav saobraćaj. [caption id="attachment_504086" align="aligncenter" width="650"]Haos (Foto: Jutjub) Haos (Foto: Jutjub)[/caption]

Sijarto: Migranti krivi za incidente

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da je agresivna grupa migranata, napadajući policajce kamenicama i betonom, pre dva dana izazvala incident na granici između Mađarske i Srbije i da mu je veoma žao što su tom prilikom povređeni srpski novinari. Posle razgvovora sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem, Sijarto je na konferenciji za novinare istakao da će Mađarska učiniti sve da se takvi incidenti više nikada ne ponove i da je mađarska strana spremna da ponovo otvori autoput na Horgošu, ako srpska policija može da spreči novi pritisak migranata.

Mađarska traži blokadu grčkih granica

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, izjavio je da u Evropskoj Uniji vlada licemerje. Ono što razlikuje Mađarsku od ostatka Evrope je to što nazivamo stvari pravim imenom, kaže on. Sijarto je na sastanku sa srpskim šefom diplomatije, Ivicom Dačićem, u Beogradu, predstavio platformu za rešenje koje bi primenila EU povodom problema sa izbeglicama. Sijarto je izjavio da želi najbolje moguće odnose sa Srbijom. Mađarski ministar je rekao da granice Grčke moraju biti zaštićene i pozvao EU na zajedničko rešenje i stvaranje antikriznog plana.

Slovenija: Hrvatska krši i principe EU i Šengen

Slovenija je oštro reagovala na odluku Hrvatske o prekidu prijema i registracije izbeglih lica. Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije je saopštilo da Hrvatska narušava principe EU, ali i obaveze koje proističu iz Šengenskog sporazuma. Slovenija je juče zaustavila voz sa izbeglicama koji je stigao iz Hrvatske. Voz je išao za Cirih i otkrivena je grupa od 150 izbeglica. Slovenačke vlasti su saopštile da je to najveća grupa koja je do sada stigla na granice Slovenije, a zatim su vratili izbeglice nazad u Hrvatsku.

Kovač: Neprihvatljiva odluka Hrvatske

Predstavnik za medije mađarske vlade Zoltan Kovač izjavio je danas da je odluka Hrvatske da izbeglice usmerava ka Mađarskoj i Sloveniji potpuno neprihvatljiva. Hrvatska je veoma dobro znala sa čime će se suočiti, a sistem joj se urušio već prvog dana dolaska izbeglica, dok Mađarska svoj sistem održava već devet meseci, rekao je Kovač za AP. Premijer Hrvatske Zoran Milanović danas je izjavio da su svi kapaciteti u zemlji puni i da izbeglice više neće biti evidentirane, već se prelazi na plan B. Prema rečima Kovača, potpuno je neprihvatljivo za jednu evropsku državu da ne poštuje evropska pravila zbog toga što je nespremna. Zbog toga će se, kazao je Kovač, Hrvatska vratiti više godina unazad kada je reč o njenim naporima da postane članica šengenske zone.

ŠTRAHE: Bodljikava žica oko Austrije

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe smatra da bi Austrija na svojim granicama trebalo da podigne zid od bodljikave žice, kao i za uvođenje rigoroznih pasoških kontrola na državnim prelazima. On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", kritikovao austrijski vladu kancelara Vernera Fajmana za haos u ophođenju sa izbeglicama, ukazujući da vojska, umesto da štiti granice, treba da podrži opskrbljivanje izbeglica, od kojih hiljade ilegalno ulaze u zemlju bez da budu registrovane. [caption id="attachment_461234" align="aligncenter" width="650"]Hajnc-Kristijan Štrahe (Foto: flickr.com) Hajnc-Kristijan Štrahe (Foto: flickr.com)[/caption] "U ovakvoj vanrednoj situaciji, kada se nalazimo u potpunom haosu, i kada je poznato da su 80 odsto migranata koji dolaze isključivo ekonomske izbeglice, kao i da 50 odsto navodnih Sirijaca uopšte nisu iz Sirije, već koriste lažne pasoše, neophodno je uvesti rigoroznu kontrolu putnih isprava na granicama", smatra Štrahe. Kaže i da treba, poput Švajcarske, uvesti brz postupak rešavanja molbi za dobijanja azila, najduže za 48 sati. Takozvanu zelenu granicu moguće je, prema njegovim rečima, zaštiti samo žicom. "Sve dok desetine hiljada ljudi uz pomoć krijumčara ilegalno prelazi zelenu granicu pomaže nam, kao mera jedino, ograda. Svaka kuća ima ogradu oko bašte i ne ostavlja vrata i prozore otvorene"; poručio je Štrahe. A zatim sasvim decidirano izjavio da traži bodljikavu žicu oko Austrije, ali da ni to nije dovoljno. "Potrebno je i delovanje vojske, čija sredstva treba pod hitno povećati. Potrebne su i mere protiv ilegalnih migranata poput onih u Mađarskoj", rekao je vođa stranke desne orijentacije, ocenivši da je ono što čini mađarski premijer Viktor Orban "jedino ispravno".

MILANOVIĆ: Izbeglice idu dalje

Hrvatski premijer Zoran Milanović je izjavio da Hrvatska više ne može podnositi toliki teret izbeglica dok drugi, kako je rekao, okreću glavu i najavio da od danas počinje primenjivanje nove metode, te pozvao EU da shvati da Hrvatska neće biti "hot spot". Nije rešenje, kaže, da ljudi ostaju u Hrvatskoj i da se Hrvatska pretvori u ono što u EU nazivaju 'hot spot', rekao je Milanović i objasnio: "To drugim rečima znači da bi Hrvatska bila sabirni centar izbeglica i migranata u Evropi. To se skriva pod tim imenom". Najavio je da će se od danas početi sa primenom nove metode prema izbeglicama, koje je nazvao ljudskim u odnosu na one koje primenjuje Mađarska, ali nije mogao detaljnije da govori o njima.

UNICEF: Neophodna adekvatna zaštita izbeglica

UNICEF je u kontaktu sa stalnim predstavnikom vlade Mađarske u Ujedinjenim nacijama u NJujorku sa kojim razgovara o tome kako deca izbeglice i migranti mogu biti adekvatno zaštićeni u skladu sa obavezama koje je ta zemlja preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta, saopštila je danas ta organizacija. UNICEF u saopštenju podseća da konvencija zahteva od vlada da preduzmu sve neophodne mere da zaštite svu decu i da obezbede posebnu podršku koja je potrebna deci koja su izbeglice, ili koja traže azil. [caption id="attachment_509827" align="aligncenter" width="650"]Migranti danas u Hrvatskoj (Foto: TV Nova printskrin) Migranti danas u Hrvatskoj (Foto: TV Nova printskrin)[/caption]

Haos među migrantima u Belom Manastiru, jedni na druge bacali kamenje

Na istoku Hrvatske u guranju imigranata koje do kojeg je došlo nakon svađe, pregažen je jedan mladić. Mladić se srušio u guranju migranata do kojeg je došlo zbog navodne krađe novca u Belom Manastiru. Nešto pre nego je mladić povređen 1 su migranta iz grupe navodno optužili za krađu novca i tražili od njega da novac vrati. IOM: U 2015. više od 470.000 izbeglica stiglo u Evropu Od početka godine rekordan broj od 473.887 izbeglica i migranata prešao je Mediteran da bi dospeo do Evrope, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM), ističuci da 40 odsto od tog broja, odnosno njih 182.000, čine Sirijci. Međutim, kako navodi ta orgnizacija, od utorka je primetan pad priliva izbeglica i migranata, prenosi agencija Rojters. Kako se navodi, od 15. septembra do danas pristiglo je oko 9.000 izbeglica i migranata, dok je od 11. do 15. septembra čak 32.000 ljudi došlo u Evropu. [caption id="attachment_509807" align="aligncenter" width="650"]Tuča migranata u Hrvatskoj (Foto: Rojters printskrin) Tuča migranata u Hrvatskoj (Foto: Rojters printskrin)[/caption] U metežu koji je potom nastao, u kojem je pokušalo da intervenišu nekoliko policajaca mladić je pregažen, a onesveštenog su ga izneli iz mase. Za sada nije poznata njegova sudbina. Ubrzo je nastao potpuni haos, a migranti su jedni po drugima počeli bacati kamenje. Na železničku stanicu stiglo je više policajaca koji smiruju situaciju. [caption id="attachment_509810" align="aligncenter" width="650"]Ima i povređenih (Foto: Rojters printskrin) Ima i povređenih (Foto: Rojters printskrin)[/caption]

Poginuo od strujnog udara

Jedna od izbeglica je poginula od strujnog udara kada se popela na krov voza u blizini ulaza u Evrotunel sa namerom da dođe do Engleske, saopštila je danas policija. ''Nešto pre ponoći izbeglica, verovatno Sirijac, pronađena je mrtva na vrhu vagona u Evrotunelu'', izjavio je za agenciju AFP portparol policije. Ovo je deseti po redu nesrećni slučaj u kojem je poginula izbeglica u blizini Evrotunela, podseća AFP. [caption id="attachment_509786" align="aligncenter" width="650"]Hrvatska policija (Foto: dnevnik.hr printskrin) Hrvatska policija (Foto: Rojters printskrin)[/caption]

Hrvatska zbog migranata nije primila voz iz Srbije

Hrvatska zbog migranata nije sinoć primila na svoju teritoriju međunarodni putnički voz iz Srbije, koji je iz Beograda krenuo za Zagreb i LJubljanu, saopštile su Železnice Srbije. Taj voz je iz Beograda krenuo u četvrtak u 21.30 sati za Zagreb i LJubljanu. Hrvatske železnice nisu na vreme obavestile železnice Srbije da ovaj voz neće primiti na svoju teritoriju, pa je voz po redu vožnje krenuo iz Beograda i u ponoć stigao u Šid, gde je i završio putovanje. U vozu je bilo 40 putnika, od čega četiri migranta. Putnici su u vozu sačekali da ova železnička garnitura po redu vožnje iz Šida krene nazad za Beograd, kako bi bili vraćeni u glavni grad Srbije. Voz sa putnicima koji su vraćeni sa granice krenuo je iz Šida za Beograd jutros u 4.10 sati, da bi u glavni grad Srbije stigao po redu vožnje u 5.52 sati. Srpske železnice izvinjavaju se putnicima zbog neprijatnosti kojima su bili izloženi tokom ovog putovanja. Za sada još uvek nema iz Hrvatske zvaničnih informacija da li će voz iz Beograda prema Zagrebu i LJubljani danas redovno saobraćati, a o svim promenama u organizaciji prevoza javnost će blagovremeno biti obaveštena, navedeno je u saopštenju. [caption id="attachment_509780" align="aligncenter" width="650"](Foto: Jutjub) Migranti kroz kukuruuze stižu u Hrvatsku (Foto: Rojters printskrin)[/caption]

MAĐARSKA: 267 izbeglica u pograničnom prostoru sa Srbijom

Mađarska policija je saopštila jutros da je prethodnog dana procesuirala 267 ilegalnih imigranata zatečenih u pograničnom pojasu sa Srbijom. Zbog ilegalnog prelaksa granice u četvrtak je uhapšeno ukupno 497 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodna dva dana, kada je zbog zatvaranja granice sa Srbijom uhapšeno mnogo manje osoba, navedeno je u saopštenju. Nakon što su izbeglice promenile rutu i iz Srbije preko Hrvatske pokušavaju da se domognu Mađarske, porastao je broj ilegalnih prelazaka u pograničnoj županiji Baranja, ka Hrvatskoj. U sredu su registrovana ukupno 453 ilegalna prelaska granice, najviše na teritoriji Policijske kapetanije Mohač, među kojima je bilo najviše izbeglica iz Sirije i Avganistana. U saopštenju ove kapetanije se navodi da su izbeglice sarađivale sa policijom, nisu pružale otpor, tako da nisu bila upotrebljena bilo kakva sredstva prinude. [caption id="attachment_509781" align="aligncenter" width="650"](Foto: Jutjub) Preko polja i njiva (Foto: Jutjub)[/caption]

Izbeglice kroz kukuruzišta stižu i dalje u Hrvatsku

Izbeglice su tokom noći kroz kukuruzišta i polja i dalje pristizale u Hrvatsku iako su granični prelazi sa Srbijom, osim Bajakova, zatvoreni. Kako prenose jutros hrvatski elektronski mediji, iako su granični prelazi zatvoreni, to ne znači da je priliv izbeglica u Hrvatsku zaustavljen, navodi Jutarnji list, a portal "Indeks" javlja da izbeglice ulaze u Hrvatsku preko polja i kukuruzišta. Producent američke televizijske mreže Ej-Bi-Si njuz Naser Ata na svom je Tviter profilu objavio da je video stotine ljudi kako u noći preko polja i kroz kukuruzišta prelaze srpsko-hrvatsku granicu. Hrvatska je sinoć zatvorila sve granične prelaze prema Srbiji, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da će granični prelazi ostati zatvoreni do daljnjeg. Kako je preneo portal Indeks, MUP je hrvatskim medijim poslao saopštenje u kojem se navodi da je u Hrvatsku u četvrtak do 22 sata ušlo 11.003 izbeglica i da je hrvatska policija zatvorila sedam graničnih prelaza sa Srbijom. Odluka o zatvaranju granica donesena je nakon što je Slovenija na granici počcela da odbija izbjeglice koji su pristigli iz Zagreba. Tri vagona voza u kojem su bili izbeglice izdvojena su i zadržana na granici. No, tokom noći su vagoni s oko 150 izbeglica ipak propušteni, saopštila je slovenačka policija, a preneo je Indeks. Nisu objasnili zbog čega su im ipak dopustili da uđu u Sloveniju, nakon što su već ranije kazali da će ih vratiti u Hrvatsku. Kako je sinoć javio izveštač Tanjuga, na graničnom prelazu Bajakovo formirana je višekilometarska kolona kamiona od naplatne rampe do same granice. [caption id="attachment_509782" align="aligncenter" width="650"](Foto: RT printskrin) Dalje nećete moći (Foto: RT printskrin)[/caption]

Hrvatska zatvorila sedam prelaza, Bajakovo otvoreno

Hrvatska je za sav saobraćaj zatvorila prethodne večeri sedam prelaza prema Srbiji, dok je Tanjugu na graničnom prelazu Bajakovo rečeno da je taj prelaz i dalje otvoren za saobraćaj. Šef smene stanice hrvatske granične policije Bajakovo, Damir Culi rekao je Tanjugu da je granični prelaz Bajakovo na granici između Srbije i Hrvatske ostao otvoren, da radi normalno i da je prohodan za sav saobraćaj. "Bajakovo je otvoren, sav promet i saobraćaj se odvija normalno i nema gužvi", rekao je Culi. Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je u četvrtak do 22 sata na područje Hrvatske ušlo 11.003 migranata i da je policija zatvorila sedam graničnih prelaza sa Srbijom, javila je agencija Hina. Zabranjen je saobraćaj na delovima državnog puta na granici Hrvatske sa Srbijom u području graničnog prelaza Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.
Pročitajte još:Kobni migracioni bumerangISLAMSKA DRŽAVA: Zašto bežite u Evropu, ona vas ponižava
Izvor: Večernje novosti / Tanjug / Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA