Najnovije

(INTERVJU) Duško Zeja Jovanović: U Srbiji osporavan, u svetu prihvaćen

Duško Zeja Jovanović, rođen je 1947. u Velikom Gradištu. U Srbiji često osporavan, dok u inostranstvu, posebno Nemačkoj postiže veliki uspeh. Izdao je preko 40 zbirki pesama, izveo preko 30 umetničkih rituala, naslikao mnogo slika i sagradio zdanje pod nazivom "Pigoza". 
Duško Zeja Jovanović (Foto: Pravda)

Duško Zeja Jovanović (Foto: Pravda)

Za vas se može reći da ste umetnik u pravom smislu te reči. Ipak stiče se utisak da je slikartsvo vaša najveća ljubav. Kako ste otkrili svoj talenat?
Šta je to ljubav, slikarstvo,talenat,umetnost, pitao sam sebe još dok sam bio mali. Kako se sve to može naći i otkriti i rešio da u životu budem arheolog ljubavi. Onda mi je moja baka Katarina otvorila horizont“Sinko, ljubav sama dođe, javi ti se, kada vreme za to sazri, kao i naša kruška u dvorištu"ako to znači,pomislio sam i zaključio da moram čekati.
Jednog dana dok sam nožićem rezbario moj štap, pored šporeta moje nezaboravne bake,ne shvatajući suštinu dao sam ime tom štapu „LJubavni talent“, prva polovina da bude ljubav, a druga talenat.
Vaša inspiracija su žene, da li su vam žene donele više uspeha ili osporavanja?
San moje majke najavio je dolazak na svet umetnika Zeje, odnosno mene.Tri žene „Sudbinice“ su joj rekle: „Donosi ga ptica Lagaš iz Rusije sa reke Zeja.“Shvatajući vreme kao učiteljicu života,čekao sam da se umetnost,ljubav i talenat spoje u jedno jedino slovo  Ž , kao žena. Ta iskonska žena koja će mi otvarati kosmička vrata naših predaka i održavati čistoću UMA, postala je moja umetnost.  U svetu ste postigli veliki uspeh, ali kod nas ste na neki način u senci, zašto je to tako? Jednog dana na početku moje karijere, došao mi je moj poznati znak dozivanja. Rodio se prvi „Umetnički ritual“. Time se stvorila prva veza sa Belom pčelom, najstarijim srbskim ženskim predkom. Sasvim je normalno da moj prvi umetnički ritual u Srbiji  pod nazivom "Pinkumska ruka i čuvar lipovog meda" nije naišao na razumevanje. Ako se pitate zašto? Zato što smo zaboravili  svoje korene, izgubili veze, postali smo sebi nepoznati. Svetski mediji pisali su o ritualima koje izvodite, objasnite nam o čemu je reč? Inostranstvo je te rituale prihvatilo kao nešto novo ali ga na žalsot nije razumelo, već je na to reagovalo emotivno, suzama i uzbuđenjem. Napravili ste zdanje "Pigoza" koje obiluje slikama, knjigama, antikvitetima, stvarima od velike istorijske važnosti... Vredno i predano ste napravili nešto što će u godinama pred nama imati sve vreću vrednost. Kako ste se odlučili na takav potez i koliko je teško održavati takvo zdanje? Reč je nastala od tri mesta Pinkum , Gorica i Zatonje. "Pigoza" je sistem, isečak šestougaonika pčelinog saća i magičnog slova „Pi“.To je matematika i znači Grad – brdo -selo, odnosno  trougao. "Pigoza" je sistem jedne celine koju čine: galerija slika, biblioteka, atelje, muzej, arhiva i stan umetnika sa apartmanima za goste. Sve na jednom mestu za poosetioca gde je umetnik lično vodič. Posta "Pigozi" je doživljaj koji se pamti.<
Pročitajte još:  
Izvor Pravda/Marija Gojković
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA