Najnovije

HAN PORUČIO MILANOVIĆU: Ukinite blokadu - pripazite na rečnik!

BEOGRAD - Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han apelovao je danas na hrvatsku vladu da promeni svoju odluku u vezi zatvaranja granica za vozila sa srpskim registracijama.
Han (Foto: JuTjub)

Han (Foto: JuTjub)

On je na konferenciji za štampu posle razgovora sa srpskim premijerom ocenio da mere hrvatskih vlasti nisu prorpocionalne i da su diskriminatorne. Han je kazao da je u uzajamnom interesu svih ljudi na Zapadnom Balkanu da postoji sloboda kretanja, što je važno i za ekonomsku stabilnost. Izrazivši zabrinutost zbog situacije na granicama Srbije i Hrvatske, a pošto je svojim očima video putujući u Šid kolonu kamiona dugu deset kilometara, Han je preneo da su zvaničnici EU, uključujući i njega, pokušali da reše ovaj problem, koji je jedino moguće rešiti ukidanjem blokade na granicama. "Tome nema alternative", poručio je evropski komesar podvukavši da nema o čemu da se pregovara s tim u vezi. Han je kazao da je u SSP jasno navedeno, kao i u Šengenskom sporazumu, da postoje određene okolnosti pod kojima je moguće uspostaviti privremene, određene mere kontrole granice. Te mere, kako je objasnio, moraju prvi biti privremene, srazmerne i ne mogu ni na koji način biti diskriminatorne. "Što se tiče druge i treće tačke, imam sumnje da je to slučaj ovde. Mere hrvatske vlasti nisu proporcionalne i definitivno su diskriminatorne pošto su pogođeni kamioni samo iz jedne određene zemlje. Zato apelujem na hrvatsku vladu da promeni svoju odluku", kazao je Han.
Pročitajte još:RUSI DOLAZE: Dačić najavio veći obim ruskih investicijaMerkelova: Kosovo, Crna Gora i Albanija…
Han osudio Milanovićevu izjavu o "Srbima varvarima" Han je poručio da je izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića o "podizanju ograda prema varvarima, Srbima", neprihvatljiv rečnik i za obične građane, a naročito za predstavnike država. "Ja osuđujem ovakav rečnik bez obzira ko je takvu izjavu dao. Apelujem da se odustane od ovakih reči i da se radi na pronalaženju rešenja", rekao je Han. On je dodao da mu se takve reči "ne sviđaju" ni privatno, ni kao političaru, te da to svakako "ne bi trebalo da bude nivo odnosa". Naglasivši da može da govori samo u svoje ime, Han je upitan zašto je izostala međunarodna reakcija na takvu izjavu Milanovića, rekao da nije želeo da doprinosi rasplamsavanju takvih izjava koje nisu od pomoći, beć doprinose daljoj šteti. Na pitanje da li će biti zvanične reakcije rekao je: "Ne morate da me provocirate, ali jednostavno mi svi u Evropi imamo dugu istoriju civilizacije i niko nije varvarin. Bilo je nekih varvara u prošlosti, ali činjenica je da smo mi to prevazišli i dajemo sve od sebe da na tlu Evrope toga više ne bude". Han je još jednom osudio takav govor i dodao da svi treba da razumeju da i reči mogu povrediti i pogoditi ljude i to bi trebalo da svi razumeju. Premijer Aleksandar Vučić je juče reagajući na Milanovićevu izjavu rekao: "Nađete se u čudu i pomalo u šoku kad neko na čelu vlade jedne države koristi takve izraze", a onda dodao: "Ne želim da odgovorim na taj način, mi ćemo Hrvatsku i hrvatske građane tretirati kao i do sada". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA