Najnovije

PUTIN: Rusija se protivi rušenju Asadove vlasti u Siriji

U intervijuu koji je dao američkoj televiziji CBS, Vladimiru Putinu je vilo postavljeno direktno pitanje: da li je jedan od ciljeva Moskve da spasi sirijsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Bašarom Asadom koje trpi poraze u ratnom konfliktu?
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Ruski lider je – šta god da su Amerikanci očekivali – odgovorio: „Upravo tako“. Pritom je upozorio da sva dejstva sračunata na uništavanje legitimne vlade Sirije mogu u toj zemlji stvoriti situaciju kakva je u Libiji u kojoj su sve državne institucije razorene: „Sličnu situaciju možemo da vidimo i u Iraku. Zato nema nikakvog drugog načina da se razreši sirijska kriza osim da se ojačaju vladine strukture te zemlje i da im se pruži pomoć u borbi sa terorizmom. Naravno, treba te strukture pozivati na dijalog sa razumnom opozicijom i na reforme. Međutim, samo sirijski narod ima pravo da rešava ko će upravljati njegovom zemljom“. Indikativno je i da je uticajni moskovski dnevni list „Izvestia“ upravo objavio interju sa stalnim predstavnikom Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalijem Čurkinom pod naslovom: „Islamska država se može pobediti samo zajedničkim snagama i – na zemlji!“ On je, pored ostalo, ukazao da Amerikanci i zemlje iz njihove koalicije već godinu dana bombarduju pozicije Islamske države, izvevši oko 7000 avio-udara, a da se teritorija pod kontrolom Islamske države nije nimalo smanjila. Čurkin je objasnio da će inicijativa sa kojom će Putin istupiti pred Generalnom skupštinom UN biti usmerena na formiranje „široke koalicije protiv Islamske države i svih drugih terorističkih grupacija koje vršljaju po Bliskom Istoku“.
Pročitajte još:MOSKVA ZAPRETILA: Iskander je spreman! A to znači… (VIDEO)SIRIJA: Ruski avioni bombardovali položaje Islamske države
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA