Najnovije

Patrijarh Irinej: Katolički klir je učestvovao u najgnusnijim delima nad Srbima, još nije vreme za posetu Pape

Patrijarh srpski Irinej posetio je srpsku dijasporu na severnoameričkom kontinentu i tom prilikom dao ekskluzivni intervju dnevnom listu "Vesti". Patrijarh je novinarima "Vesti" rekao šta misli o eventualnoj poseti Pape Srbiji.
Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub)

Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub)

- To pitanje dolaska pape u Srbiju odavno se postavlja. Papa je državnik. Pored toga što je glava crkve, on je i glava države Vatikana. NJega kao državnika naša država može da pozove uvek, mi se u to ne mešamo, ali ono što se nas tiče, smatramo da za sada, nije prilika da papa poseti našu crkvu. Mi kao Crkva ne bismo imali ništa protiv, nama bi čak bila i čast da primimo papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske proteran, a neki i danas žive kao izbeglice u teškim uslovima. Za vreme Drugog svetskog rata strašne tragedije su se dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klira uzeo učešća u najgnusnijim delima nad našim narodom. Mi smo bili jedna crkva do polovine 11. veka i imamo mnogo zajedničkog. Kamo sreće da smo bliži jedni drugima, jer na onom zajedničkom treba da gradimo zajednicu od koje sigurno ne bi bilo štete, nego koristi, ali smatramo da još nije vreme za takvu posetu - rekao je Irinej.
Pročitajte još:DOKTORKA OBJASNILA: Evo Srbi kako ćemo i kada postati nacionalna manjina u Srbiji (VIDEO)Vučić udario kamen temeljac za „Beograd na vodi“: Očekujemo da Beograd u narednih deset godina prestigne Budimpeštu
Izvor: vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA