Najnovije

Zašto će Asad iz rata izaći kao pobednik?

Magazin "TIME" objavio je tekst "Zašto je Asada tako teško srušiti s vlasti?" u kome objašnjava kompleksnost rata u Siriji i zašto Zapad ne uspeva da sruši predsednika Bašara al Asada.
(Foto: nationalturk.com)

(Foto: nationalturk.com)

Ima verne saveznike u inostranstvu

Asad trenutno pod svojom kontrolom drži 25 odsto sirijske teritorije, a pokušaće da je zadrži pošto-poto. Jedan od ključnih razloga zašto uspeva da se i dalje održi na vlasti je pomoć koju dobija iz inostranstva. Trenutno mu u tome najviše pomaže Rusija, koja se nada da će osigurati vojno uporište i zaštitit svoj pristup otvorenom moru na Sredozemlju, jedinoj ruskoj luci izvan bivšeg sovjetskog saveza. Kako bi to osigurala, Moskva je Asadu poslala šest tenkova T-90, 15 topova, 35 oklopnih vozila i 200 marinaca u poslednjih nekoliko nedelja, piše "Time".

Asad kao manje zlo

Islamska država u Siriji drži 50 odsto teritorije, a prilično je jasno kako je Asad u toj zemlji ipak manje zlo. Islamska država je najbolje finansirana i organizovana teroristička organizacija koju je svijet vidio. Od poreza i ratnog plijena džihadisti zarade više od milion dolara dnevno. Gotovo 40 terorističkih grupa iz 18 država obećale su vjernost Islamskoj državi, a više od 20.000 stranih boraca iz 50 zemalja im se pridružilo. Asad je okrutan, ali njegovi limiti su ipak poznati. ID i dalje ima potencijal globalnog širenja.

Mnoge tragedije

U sirijskom građanskom ratu ubijeno je više od 200.000 Sirijaca, dok je njih četiri miliona napustilo zemlju. NJih 7,6 miliona prisiljeni su otići iz svojih domova, ali ostali su u Siriji. Više od polovine stanovništva u izbeglištvu je od 2011. godine. U scenariju u kojem se građanski rat završava sutra, ljudi više nemaju zemlju u koju bi se vratili. Ekonomija je propala, a sirijska funta je izgubila 80 odsto svoje vrednosti prema američkom dolaru. LJudski gubici i ekonomski troškovi znače da je država u velikim i teškim problemima, nezavisno od toga da li Asad ostane ili ode sa vlasti.

Rat na dva fronta

Iran je sirijskom predsedniku za borbu protiv terorista dao mnogo novca, dok je Rusija osigurala puno oružja. Zapadnjaci očajnički žele da unište islamiste, ali ne žele da to urade tako što će podržati Asada. Sjedinjene Američke Države su pokušale da obuče sirijske pobunjenike. Nakon uloženih pola milijarde dolara, u Siriji je trenutno samo "četiri ili pet pobunjenika" koji će pokušati da opravdaju uložen novac. Čvrsti kod odluke da ne pomažu Asadu, zapadne vlasti su sada zauzele "podeli pa vladaj" pristup u borbi protiv Islamske države. Zbog toga su sada povezane sa iračkim Kurdima, kojima je SAD obećao vojnu podršku vrednu 180 miliona dolara. Cilj je oslabiti Islamsku državu prisiljavajući je da vodi rat na dva fronta.

Važnost Turske

Turska je jedino zemlja NATO-a koja ima granicu sa Sirijom i Irakom. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan do sada je najviše interesa pokazao za bombardovanje kurdskih pobunjenika, a manje boraca islamista. Turska je do kraja avgusta izvela 300 vazdušnih napada protiv Kurdske radničke stranke u odnosu na tri napada protiv Islamske države. Erdogan želi da iskoristi rat kraj granica kako bi oživio svoju političku sudbinu i vratio apsolutnu većinu. Tuska je već naglasila problem sirijskog sukoba - svaka sila ima svoju agendu, Turska želi da se bori ss Kurdima, Iran želi da pobedi sirijske pobunjenike koje podržava Saudijska Arabija, SAD je fokusiran na rušenje Islamske države, dok Putin situaciju koristi za borbu protiv Zapada. Suparništva i savezi ovakve vrste imaju samo jednu sigurnu posledicu, a to je Asad kao pobednik. Iako se bori protiv Islamske države, upravo ga uspon istog i dalje drži na vlasti, zaključuje magazin "Time".
Pročitajte još:PUTIN SASUO U LICE AMERIKANCIMA: Ja u Siriji naoružavam legitimnu vlast a vi teroriste!Američki novinar rekao Putinu da je „car“: Evo šta mu je lider Rusije odgovorio (VIDEO)
Izvor: Time.com/Cdm.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA