Najnovije

Fajnenšl Tajms: Period svetskog mira je gotov - sledi veliki religijski rat!

SAD - Profesor sa Harvarda, Nil Ferguson, poznat po svojim političkim analizama i prognozama, kaže, u svom autorskom tekstu za "Fajnenšl Tajms", da je "kratki period svetskog mira gotov i da čovečanstvo čeka veliko krvoproliće i rat".
Ceo svet u zlu leži (Foto: Pixabay)

Ceo svet u zlu leži (Foto: Pixabay)

"Period hladnog rata nazivamo dugim mirom, ali u stvarnosti, mir imamo tek posle sloma SSSR-a." - kaže Ferguson i dodaje da bi logično bilo da period od 1991. do 2010. godine nazivamo "kratkim mirom". "Kako god da definišemo, taj period mira je gotov." - zaključuje on. Ferguson ističe da ono što nazivamo "hladnim ratom" je period u kojem se itekako prolivala ljudska krv i stradanja su bila velika. "Vratimo se u 1970. godinu i videćemo da je u tom periodu od svih konflikata i sukoba iniciranih život izgubilo preko dva miliona ljudi, dok je tokom 2000. godine stradalo oko 270 hiljada ljudi." - kaže Ferguson. Ferguson navodi vijetnamski i irački rat kao ratove u kojima su Sjedinjene Američke Države pretrpele velike žrtve. U Vijetnamu je stradalo oko 47 hiljada američkih vojnika, navodi on u tekstu. Sledeći veliki rat će imati religijski karakter, tvrdi Ferguson i povlači paralelu današnjeg stanja u svetu sa nekadašnjim vremenima u kojima su tenzije bile manje.
Pročitajte još:Ovo je najupečatljiviji deo Putinovog govora: Da li sada shvatate šta ste uradili? (VIDEO)KINESKI PREDSEDNIK: Prestanite da maltretirate male, slabe i siromašne zemlje
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA