Najnovije

PET GODINA BORBE ZA SLOBODU: Srpski sabor Zavetnici proslavio važan jubilej (FOTO)

U prepunoj sali „Kolarčeve zadužbine“ Srpski sabor Zavetnici proslavio je pet godina od svog osnivanja. Svečanost je otvorena obraćanjima predstavnika rukovodstva Zavetnika, koji su se saglasili da je pokret uprkos velikoj medijskoj blokadi, postao u javnosti prepoznatljiv kao nosilac državotvorne i suverenističke politike.

Prepuna sala u Kolarcu (Foto: Zavetnici)

Prisutnima je predstavljen i kratak film o radu Zavetnika tokom prvih 5 godina. Član Predsedništva, Milica Đurđević, u svom obraćanju osvrnula se na suštinu Kosovskog zaveta kroz istoriju, ali i na ono što on danas predstavlja.

„Država koja je utemeljena na Kosovskom zavetu i koja ima svoju srpsku paradigmu je slobodna i suverena, jaka i moderna. Danas, u 21. veku Kosovski zavet, koji je najveća spona sa našim precima, podrazumeva očuvanje srpske tradicije i kulture, prirodnih i strateških resursa, oporavak našeg sela i vraćanje srpskom domaćinu uloge pokretača srpske privrede. Ulaganje u talentovane i vredne ljude. Kosovski zavet je i vezivno tkivo svih Srba ma gde bili. On je pomirenje duboko podeljenog naroda, jer nadilazi sve ideologije. Mi na tom zavetu stojimo već pet godina i zato smo uvek kao pokret imali odgovore na brojne izazove.“, rekla je Đurđevićeva. U ime Zavetnika iz Republike Srpske govorio je Nikola Vujičić, koji je posebno naglasio da je pokret uvek podjednako uvažavao srpske interese sa obe strane Drine. „Sazrelo je vreme da mi, kao narod, otvorimo svoje veliko nacionalno pitanje objedinjavanja Srba u jednu zajedničku državu. To je naše istorijsko pravo i obaveza.“, zaključio je Vujičić. Predsednik Zavetnika, Stefan Stamenkovski, poručio je da su Zavetnici prešli put brojnih izazova i pritisaka i da nisu pristajali na trule kompromise.

„Iza nas je mnogo rada, više hiljada konkretnih aktivnosti. Ponosan sam na sve članove koji su pokazali doslednost. Nikada nismo pitali „Šta ja imam od toga?“, nego „Šta mi možemo da učinimo za Srbiju?!“ Zato smo danas najjača politička snaga van parlamenta koja će sasvim sigurno na narednim izborima dobiti svoje predstavnike u institucijama“, istakao je Stamenkovski. On je još poručio da Zavetnici imaju jasnu nacionalnu strategiju i da za njih srpski interesi nemaju alternativu. Čestitku Zavetnicima na jubileju uputila je i vladajuća ruska partija.

U ime „Jedinstvene Rusije“ gospodin Sergej Železnjak poželeo je Zavetnicima plodtvoran i uspešan rad. On je istakao da Jedinstvenu Rusiju i Zavetnike povezuje dinamičan partnerski odnos usmeren na razvijanje viševekovnih bratskih odnosa između ruskog i srpskog naroda. Na svečanoj akademiji prisustvovali su delegati okružnih, gradskih i opštinskih odbora Zavetnika iz čitave Srbije, kao i delegacije članova iz Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore. Među istaknutim gostima našli su se predstavnici ambasada Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Sirijske arapske republike, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađan Cicović, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina pri Vladi Republike Srpske, delegacija Narodnog slobodarskog pokreta, delegacija Srpske narodne partije koju je predvodio narodni poslanik Ognjen Pantović, predstavnici Samostalnog DSS, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, Bratislav Petković, Cisana Murusidze, predsednik udruženja dramskih pisaca Miladin Ševarlić, delegacija Demokratske narodne partije iz Crne Gore i delegacija Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA