Najnovije

PROTEST U PODGORICI: Čekaćemo Stoltenberga u šatorima!

PODGORICA- Čekaćemo Jensa u šatorima! Ovo su juče poručili demonstranti okupljeni prekoputa zgrade crnogorske skupštine u Podgorici, koji već treći dan provode život u šatorima čekajući da im državni organi ispune političke zahteve Demokratskog fronta - smenu Vlade Mila Đukanovića, formiranje prelazne i održavanje fer i demokratskih izbora.
U šatorima čekaju Stoltenberga! (Foto: cdm.me)

U šatorima čekaju Stoltenberga! (Foto: cdm.me)

Priznaju da će njihov boravak kraj parlamenta biti najbolja antireklama režimu, pogotovo kada dolazi Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO sa ambasadorima 28 država, koji će u direktnom razgovoru 14. oktobra sa vrhom države razgovarati o ostvarenim reformama. - Crna Gora je učinila i nastavlja da čini napredak u reformi sektora odbrane i bezbednosti, vladavine prava i javne podrške - poručeno je iz Janovog kabineta. Da li će promeniti mišljenje ukoliko demonstranti ostanu kao dekor ispred parlamenta, pitanje je koje opterećuje predstavnike vlasti, kojima je članstvo u NATO najveći državni interes! - Neka dođe taj gospodin i vidi ove ljude koji su obespravljeni u jednoj maloj državi čiji se režim kiti evropskim i demokratskim dostignućima kojih nema! Na ovom malom parčetu asfalta brani se dostojanstvo Crne Gore - kaže pesnik Budo Vuković.- Bio sam u Beogradu i kada sam video šta se dešava u mojoj Crnoj Gori, brzo sam se organizovao i evo smestio među stotinama ostalih ogorčenih građana Crne Gore. Razgovarao sam sa puno ljudi koji su došli ovde i u svima njima se sakupilo mnogo gorčine. Rešeni su da ostanu do kraja. Kako dani odmiču, broj šatora je sve veći. Taj broj juče pre podne prelazio je 500! - Biće ih još više - dodaje Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije. - Nas uopšte ne zanimo ko gde dolazi ili ko se s kim sastaje na "najvišem vrhu". Ako se što ne promeni, mi ćemo biti i 14. oktobra ovde i 22. novembra i na Božić, Vaskrs, svaki dan, čekajući strpljivo da dođemo do cilja. Na pitanje da li postoji strah da okupljeni građani klonu duhom, odgovara odrično. - Toga nema ovde! Jer, nemoguće je na naše legitimne političke zahteve do kojih nameravamo doći nenasilnim putem imati negativan stav. Svi smo u dobroj kondiciji, spremni da čekamo do svanuća. Spremni smo da izdržimo sve datume, jer ovaj naš metod svuda u svetu je dao pozitivne rezultate. U Gruziji je bilo najteže, pa je diktator Šakašvili, koji je bio miljenik važnih međunarodnih institucija, ipak, posle pola godine položio oružje. Tu je i Makedonija gde su se za dva meseca na ovaj način takođe dogodile političke promene - poručuje Mandić. - Kako dani budu odmicali narod će se sve više oslobađati pritiska i tako osvajati po metar kvadratni slobodne teritorije. Niko od kampera zasad nije gladan niti žedan. Svako od njih je doneo od kuće po neki zamotuljak hrane, vode i sokova. A i organizatori su spremni da priskoče u pomoć ako zatreba. Zasad im naruku ide lepo vreme, a spremni su, kako kažu, i za "munje i gromove". Podgorički Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj odobrio je DF da na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog postavi binu od 27. septembra do 3. oktobra. Opozicionari su poručili da se neće razmicati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Moguća tehnička vlada

Šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić pozvao je lidere i poslanike Demokratskog fronta da se vrate u skupštinske klupe, jer je to "institucija koja je pokazala da je sposobna da rešava probleme". - Tehnička vlada nije poželjna, ali je moguća opcija ako se nastavi sa političkom korupcijom.

Napuštaju parlament

Demokratski front je ponudio ostatku opozicije (izuzev Pozitivnoj Crnoj Gori) sporazum o napuštanju parlamenta. - Tamo ćemo se vratiti jedino na sednicu kojom će se razrešavati Vlada Mila Đukanovića i bira prelazna. Pozvali smo ostatak opozicije da nam se pridruže ne bismo li skupa došli do cilja - rekao je Slaven Radunović, funkcioner DF. Za razliku od Demokrata, Pozitivne Crne Gore, pojedinih nezavisnih poslanika na protestima kod Skupštine viđen je vrh Socijalističke narodne partije. Da li će opozicija prihvatiti ponudu DF, ostaje da se vidi.
Pročitajte još:PAPA STIŽE U SRBIJU?! Većina vladika protiv, Sinod SPC tek treba odlučiDa li je Vladimiru Putinu u NJujorku pretila opasnost?
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA