Najnovije

Putin o zimskom gasu za Ukrajinu

MOSKVA - Ukupna suma koju će Ukrajina biti obavezna da plati za ruski gas u zimskom periodu dostići će oko tri milijarde dolara, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s članovima vlade.
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Putin je poručio Ukrajini da može da preuzme preostalu količinu gasa za podzemna skladišta u vrednosti 500 miliona dolara (što je prva tranša koju Kijev treba da plati), ali onda mora da plati i ruske isporuke tokom cele zime, a to je oko tri milijarde dolara. Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je ranije danas novinarima da Gasprom još nije dobio od Kijeva 500 miliona dolara avansa za isporuku gasa. Rusija i Evropska komisija potpisale su protokol o isporukama gasa Ukrajini, a sada je red na Kijev, ukazao je Novak. "Lopta je na strani Ukrajine. Mi smo potpisali protokol, Evropska komisija takođe. U principu Kijev ništa ne sprečava da danas izvrši uplatu na osnovu tih sporazuma koji su postignuti", kazao je ministar. Kako je Tas javio ranije, 25. septembra je u trostranim "gasnim" pregovorima Rusije, Evropske unije i Ukrajine u Briselu postignut dogovor da Ukrajina od Gasproma kupi oko dve milijarde kubnih metara gasa. U tu svrhu Naftogas je već namenio oko 500 miliona dolara. Sredstva bi trebalo da legnu na račun ruske kompanije posle potpisivanja svih dokumenata parafiranih u Briselu.
Pročitajte još:RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Rusija bije „svetu bitku“ protiv džihadista u SirijiMOSKVA POTVRDILA: Počeli smo avio-udare u Siriji – uništavamo Islamsku državu!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA