Sok kupusa je bogat vlaknima, koja pomažu u sprečavanju dijabetesa, jer usporavaju apsorpciju šećera u telu.
Sok kupusa je zaista delotvoran u lečenju dijabetesa jer regeneriše oštećene ćelije pankreasa, i učinkovitiji je od kupus salate, jer celuloza koja se nalazi u kupus salati može da izazove bolove u stomaku. Sok kupusa je bogat proteinima, vitaminom C, B1, B2, B6, PP, K, U, kalijumom i magnezijumom. Naučnici veruju da sok od kupusa ima antioksidativna i anti-hiperglikemijska svojstva koja pomažu u lečenju dijabetesa. Prema nalazima istraživanja u 2008. godini, otkriveno je da sok od kupusa može da pomogne i snižava glukozu u krvi, i može da pomogne u gubljenju težine.
Recept za sok od kupusaPotrebno vam je: - 3 šolje (675 g) iseckanog zelenog kupusa - 1/4 šolje (435 ml) destilovane vode
Priprema: Najbolji način da se pripremi sok od kupusa je pomoću sokovnika ili blendera. Operite kupus temeljno i iseckajte pre nego što ga stavite u sokovnik. Dodajte destilovanu vodu. Miksirajte kupus i vodu zajedno na manjoj brzini tri minuta. Kada voda dobije zelenu boju sa uočljivim komadićima kupusa, mešajte smesu najjačom brzinom 10 sekundi. Sipajte smesu u posudu od 1 litra. Pijte sok dok je svež. Ne držite sok od kupusa više od 5 sati u frižideru. Pijte jednu čaša soka od kupusa pre svakog obroka.