Najnovije

Dodik: Izvorni Dejton umesto novih izmena - šansa BiH

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum već promenjen nasiljem visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini i da se, umesto zagovaranja njegovih novih izmena, treba vratiti izvornom sporazumu.
Milorad Dodik (Foto: Jutjub printskrin)

Milorad Dodik (Foto: Jutjub printskrin)

On naglašava da su visoki predstavnici menjali Dejton bez saglasnosti Republike Srpske i federacije BiH, kako je predviđeno u sporazumu. "Zbog toga treba sve vratiti na izvorni Dejtonski sporazum i poštovati ono što piše u njemu. To je šansa BiH. Svaka druga priča je iluzija koju stranci hrane godinama i koja se nije pokazala uspešnom ni onda kada su oni ovde upravljali kompletnom situacijom", naveo je Dodik za "Glas Srpske". Predsednik Srpske je dodao da je vidljivo da nametnuta rešenja nisu doneta u korist svih u BiH, već isključivo Bošnjaka, kao i da arogancija koju deo međunarodne zajednice pokazuje na pitanju Dejtona najviše košta BiH. "Ne može biti interes BiH ono protiv čega su, recimo, i Srbi i Hrvati kao konstitutivni narodi. Na jednom pitanju se to možda i ne vidi, ali nemoguće je da to ne utiče na masu promena koje su učinili", istakao je Dodik. Prema njegovom mišljenju, ono što svi u Republici Srpskoj treba da učine jeste da postanu svesni svoje pozicije u pogledu autonomije i da tu autonomiju što više jačaju. "Ako Dejtonski sporazum raspakuju, onda ga mogu raspakivati do mere da umesto neizvesnosti postojanja Republike Srpske i FBiH dođu u poziciju nestanka BiH", poručio je Dodik. Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, zaustavio je krvavi rat u Bosni i Hercegovini - parafiran je nakon tronedeljnih pregovora 1995. godine u vojnoj vazdusnoj bazi Rajt Paterson kod Dejtona, u americkoj državi Ohajo. Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decemba 1995, čime je BiH podeljena na dva entiterta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Potpisnici, tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, RBiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, obavezali su se da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma iskljucivo na miroljubiv način. Brojni međunarodni zvaničnici, ali i oni u Federaciji BiH, Dejtonski sporazum vide kao prevaziđen, dok u Republici Srpskoj smatraju da se izvorni elementi Dejtona moraju i dalje primenjivati i poštovati.
Pročitajte još:Kanadski general na Mladićevom suđenju: Granata na Markale ispaljena sa položaja Armije BiH!Rusija o Asadu: Podržavamo ga, podržavali smo ga i podržavaćemo ga
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA