Najnovije

POBUNA U VATIKANU: Kardinali dižu bunu protiv pape Franciska!

ZAGREB – Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je svojim stavovima o istopolnim zajednicama, izbeglicama, klimatskim promenama, pobačaju i drugim, za crkvu kontroverznim temama, zaradio brojne simpatizere u neočekivanim krugovima svetske javnosti.
Vatikan (Foto: Pixabay)

Vatikan (Foto: Pixabay)

Istovremeno, međutim, unutar samog Vatikana stekao i opasne neprijatelje. Konzervativni crkveni zvaničnici, naime, sve se glasnije bune protiv pape, kojem osim izjava koje smatraju preterano liberalnima, kako piše Vašington post, zameraju i pokušaje da uvede red u skandalima i korupcijskim aferama okaljanu Vatikansku banku, koja je i dalje predmet istrage zbog optužbi za pranje novca. Zagrebački portal Indeks prenosi da je upravo afera oko Vatikanske banke sjajan primer otpora s kojim se papa Franjo suočava u vatikanskim kuloarima. Neposredno nakon što je 2013, uz papin blagoslov, na čelo banke postavljen Batista Mario Salvatore Rika, u talijanskim medijima pojavile su se optužbe u kojima ga optužuju da je homoseksualac. Rika je zbog skandala ponudio i ostavku, koju papa Franjo nije prihvatio. Smatra se da su optužbe podmetnute upravo iz konzervativnih krugova koji se protive papinim reformama. Na meti se ove godine našao i australski kardinal DŽordž Pel, kojeg je papa Franjo imenovao prefektom Sekreterijata za ekonomiju, odnosno čovekom koji bi trebao provesti fiskalnu reformu u Vatikanu. Pel je putem austrlijskih medija optužen da se bahato razbacuje finansijama crkve. Svakako je zanimljivo spomenuti da Pel ni ranije nije bio omiljen među delom vatikanske kurije, s obzirom na to da je u Australiji predvodio borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece od klera, a spadao je i među kritičare bivšeg pape Benedikta XVI.
Pročitajte još:BUGARI UDARAJU RUSIJU: Blokirali Putinove avione!NOVI FRONT PROTIV PUTINA: Moldavija na korak do „ukrajinskog scenarija“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA